Vjerovali ili ne, na sjeveru Pakistana podno Himalaje, živi narod zvan Hunza ili kako ih neki zovu, Hunza ljudi. Pažnju diljem svijeta privlače zbog jedne činjenice.

Naime, mnogi od njih dožive sto i više godina dok je prosječna dob u ostatku te zemlje 67 godina. Međutim, nisu samo dugovječni već su izrazito zdravi i jedan su od najsretniji naroda na svijetu. Gotovo nikad nisu bolesni, a rak je za njih nepoznanica.

Oni se kupaju u ledenoj vodi čak i kad su vani minusi, a tvrde da njihove žene mogu lako zatrudnjeti i nakon 65. godine života.

Tajna je u marelici

Također, svoje besprijekorno zdravlje pripisuju karakterističnoj prehrani koja uključuje veliku konzumaciju jedne voćke… Smatra se da oni ne znaju za rak i žive sto godina jer jedu gomilu marelica.

Točnije, u jednom razdoblju, ništa ne jedu 2 do 4 mjeseca već piju sok od marelica. Također, sušene marelice su bogate beta-karotenom te štite stanice od oštećenja.

Bitno za napomenuti, koštice marelica sadrže visoke razine vitamina B-17 koji je moćan borac protiv raka. Tijekom godine Hunza ljudi konzumiraju samo sirovo voće i povrće, suhe marelice, orahe i ostale orašoide bogate zdravim masnoćama, različite žitarice kao što su heljda, proso i ječam, a redovno unose i mlijeko, jaja i mahunarke koje su bogate proteinima.

Sami uzgajaju hranu

Budući da žive u zabačenim planinskim predjelima logično je i da svu hranu uzgajaju sami tako da ona nije onečišćena pesticidima. Imaju samo dva obroka na dan, a to su doručak i ručak.

Razlog zašto hranu jedu sirovu ili tek lagano kuhanu je očuvanje nutrijenata.

Još jedna od tajni njihovog zdravlja je i konzumacija manjih količina hrane obzirom da jedu onoliko koliko je njihovu organizmu potrebno, a tu se bome razlikuju od nas zapadnjaka, koji imamo veliki problem s prejedanjem.

Hunze se ne razbacuju s hranom jer su svjesni toga koliko im je ona u surovom planinskom području dragocjena.

Izvor: Podravski.hr