Obožavamo bureke, gibanice i slična fina slana jela sa sirom, ali ponekad se baš zaželimo pojesti svježi sir na neki slatki način. Slažete li se s nama, predložit ćemo vam jedan jako dobar starinski recept za jednostavnu, ali jako dobru pitu od sira.

Recept nam stiže iz Italije, gdje ovu slasticu obožavaju sve generacije, a vjerujemo da će svoje obožavatelje steći i u našim krajevima. Talijani za pripremu ove pite koriste mascarpone, pa su okus i tekstura slastice nešto nježniji i kremastiji nego u naših klasičnih pita od sira, piše Slobodna Dalmacija.

Mi vam savjetujemo da se držite originalnog sastojka, a ako vam nije pri ruci, zamijenite ga istom količinom svježeg sira pomiješanog s vrhnjem ili pak s mladim kajmakom neutralnog okusa. Neka sir bude što svježiji, bez primjesa kiselosti, u protivnm dodajte još žlicu, dvije šećera.

Talijanska pita od sira

Sastojci:

Za prhko tijesto:

300 g 00 brašna
140 g maslaca
100 g šećera
5 g praška za pecivo
1 cijelo jaje
1 žumanjak
ribana korica jednog limuna

Za nadjev:

300 g mascarponea
100 ml slatkog vrhnja
90 g šećera
naribana korica pola limuna

Dodatno:

pinjoli ili bademi za ukras
šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke za tijesto pa ga brzo umijesite i zamotajte u prozirnu foliju te ga pospremite u hladnjak na sat vremena.

Za to vrijeme pomiješajte mascarpone s vrhnjem, šećerom i limunovom koricom.

Razvaljajte 3/4 prhkog tijesta pa njime obložite maslacem namazan i pobrašnjen kalup za tortu promjera 22 cm. Na tijesto ulijte nadjev pa po vrhu naribajte ili nadrobite ostatak tijesta.

Dobro zatvorite rubove pite te po želji po vrhu pospite pinjole ili listiće badema.

Kolač pecite 40-45 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzija. Kad se malo ohladi pospite ga šećerom u prahu.