Nvidijina tržišna vrijednost dosegnula je više od tri bilijuna dolara, čime je američki proizvođač čipova prestigao Apple i postao druga najvrjednija kompanija na svijetu (koja je izašla na burzu). Cijena dionice porasla je jučer za više od pet posto, na više od 1224 dolara.

Tako se nastavio nevjerojatno brz uspon koji je započeo prošle godine, potaknut očekivanjima da je Nvidia glavni dobitnik vala ulaganja u umjetnu inteligenciju (AI). Tržišna vrijednost Nvidije sada je odmah iza Microsofta, još jednog ključnog igrača u industriji zahvaljujući ulaganjima u OpenAI koji je kreator Chat GPT-a, piše BBC.

Procijenjena na “samo” dva bilijuna dolara još u veljači, Nvidia je potaknula novi val kupnje dionica nakon što je u svibnju objavila planove za takozvanu podjelu dionica. Tim će se potezom povećati broj dionica za faktor 10 i sukladno tome smanjiti njihova vrijednost, a cilj je promjena učiniti dionice dostupnijima malim ulagačima.

Ova podjela predviđena je u petak i očekuje se da će stvoriti još veću potražnju za dionicama.

Ključna svjetska kompanija

Nvidia je osnovana 1993. I izvorno bila poznata po izradi računalnih čipova koji obrađuju grafiku, posebno za računalne igre. Davno prije revolucije umjetne inteligencije, Nvidia je počela dodavati značajke svojim čipovima koji pomažu strojnom učenju, što je kompaniji pomoglo da poveća svoj tržišni udio.

Danas se smatra ključnom kompanijom koju treba promatrati kako bi se vidjelo koliko se brzo tehnologija koju pokreće umjetna inteligencija širi poslovnim svijetom, što je Nvidijin predsjednik uprave Jensen Huang proglasio je zorom “sljedeće industrijske revolucije”.

Nvidia je zabilježila eksplozivan rast, izvijestivši o prodaji od 26 milijardi dolara u tri mjeseca do 28. travnja - trostruko više nego u istom razdoblju 2023. i 18% više u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Optimizam u vezi s umjetnom inteligencijom jedan je od pokretača šireg rasta tržišta tijekom prošle godine, koji je u srijedu gurnuo američke burzovne indekse S&P 500 i Nasdaq do novih rekorda.

Početkom ove godine činilo se da Apple gubi korak jer je rast prodaje zastao. No posljednjih tjedana njegove su dionice ojačale iščekivanjem kako planira ugraditi umjetnu inteligenciju u vlastitu strategiju.

Dionice Applea porasle su za 0,7%, što mu daje tržišnu kapitalizaciju od otprilike tri bilijuna dolara, a općenito se izračunava množenjem broja dionica s trenutnom cijenom dionice.