Crni papar nije samo uobičajena kuhinjska namirnica nego i začin koji može doprinijeti smanjenju kronične upale i potencijalno pomoći u smanjenju trbušne masti, također i kurkuma može utjecati na to kako tijelo skladišti masti

Začini su sastavni dio kulinarske tradicije širom svijeta, dodajući okus, aromu i boju raznim jelima.

Osim svoje kulinarske privlačnosti, mnogi začini također se mogu pohvaliti potencijalnim zdravstvenim prednostima, uključujući njihovu sposobnost da pomognu u kontroli težine i smanjenju kronične upale.

Vjeruje se da određeni začini imaju svojstva koja mogu doprinijeti topljenju masti na stomaku i ublažavanju kronične upale.

Kurkuma

Kurkuma, živahni žuti začin, privukla je značajnu pažnju zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi, posebno u smanjenju kronične upale. Aktivni spoj kurkume, kurkumin, poznat je po svojim snažnim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Uz to, kurkumin je proučavan zbog njegove potencijalne uloge u podršci gubitku težine i smanjenju masnog tkiva na trbuhu.

Kurkuma sadrži aktivno jedinjenje zvano kurkumin, koje ima protuupalna svojstva. Smanjenjem upale može podržati gubitak težine, uključujući masnoću na stomaku. Kurkumin također može potencijalno pomoći u poboljšanju osjetljivosti na inzulin, utječući na to kako tijelo skladišti masti, prenosi Klix.ba.

Što se tiče njene uloge kod kronične upale, ona napominje da kurkumin u kurkumi djeluje kao snažan antioksidans, neutralizirajući slobodne radikale koji doprinose upali. Smanjenjem oksidativnog stresa, kurkuma pomaže u upravljanju kroničnom upalom, koja je povezana s raznim zdravstvenim problemima.

Crni papar

Crni papar nije samo uobičajena kuhinjska namirnica nego i začin koji može doprinijeti smanjenju kronične upale i potencijalno pomoći u smanjenju trbušne masti.

Piperin, aktivni spoj u crnom papru, povezan je s potencijalnim poboljšanjima u metabolizmu masti. Može poboljšati apsorpciju drugih nutrijenata, uključujući one koji podržavaju gubitak težine.

Što se tiče njegove povezanosti s minimiziranjem kronične upale, piperin pokazuje antiinflamatorna svojstva, doprinoseći smanjenju kronične upale. Spajanje crnog papra s drugim začinima može poboljšati njihovu bioraspoloživost i efikasnost.