U svijetu poljoprivrede, suočavanje s gljivičnim infekcijama na različitim kulturama može biti izazovno i zahtijeva efikasne strategije kontrole.

Međutim, postoji divlja biljka koja može pružiti rješenje za niz problema – preslica.

Preslica, poznata i kao Equisetum arvense, nije samo obična biljka u prirodi. Ona je prirodni borac protiv gljivičnih infekcija koje pogađaju biljke poput paradajza, loze, šljiva, lješnjaka, bijelog luka, breskvi, krastavaca, tikvica i mnogih drugih.

Tajna njenog uspjeha leži u visokom sadržaju silicija, ključnog elementa koji se bori protiv gljivičnih patogena.

Silicij, koji se nalazi u preslici, pokazao se izuzetno efikasnim u suzbijanju gljivičnih infekcija na biljkama kao što su plamenjača na paradajzu, plamenjača na lozi, monilija na šljivama, pepelnica na lješniku, hrđa na bijelom luku, kovrdžavost lista na breskvi, pepelnica na krastavcima, tikvicama, tikvama i plamenjača na svim biljkama.
 


Zahvaljujući ovom prirodnom spoju, preslica je postala nezamjenjivo sredstvo u organskom vrtlarstvu i poljoprivredi.

Ali kako najbolje iskoristiti preslicu u borbi protiv gljivičnih infekcija na biljkama?

Evo jednostavnog recepta koji može biti ključ za uspješno suzbijanje bolesti

Priprema ekstrakta preslice

Potopite 1 kg svježe preslice ili 150 grama suhe preslice preko noći u 10 litara vode. Nakon toga, kuhajte pola sata da vrije.

Procesiranje ekstrakta

Ohladite kuvanu smjesu i procijedite je kako biste uklonili čvrste čestice biljke.

Prskanje

Razrijedite ekstrakt sa vodom u omjeru 1:5 i prskajte zaražene biljke tri puta zaredom.

Za zimski tretman voća, ekstrakt preslice može se koristiti nerazrijeđen tijekom razdoblja mirovanja vegetacije.

Nije samo efikasan u borbi protiv gljivičnih infekcija, već preslica može imati i druge koristi u vrtlarstvu. Ostavljanjem preslice u vrtu, biljke će apsorbirati silicij koji ispušta, što može doprinijeti jačanju imuniteta biljaka i poboljšanju njihovog zdravlja.

U zaključku, preslica predstavlja prirodno i efikasno sredstvo za kontrolu gljivičnih infekcija na biljkama. Uz jednostavan recept za pripremu ekstrakta, vrtlari i poljoprivrednici mogu iskoristiti moć ove divlje biljke kako bi zaštitili svoje usjeve i održali ih zdravima.

Agrosavjet.com