Sadrži više antioksidanata od špinata, a koncentracija omega 3 masnih kiselina veća je nego u nekim ribljim uljima.

Tušt (portulaca oleracea) ima mesnate, sočne listove i žute cvjetove. Njegova reputacija da je samo korov proizilazi iz činjenice da raste u različitim uvjetima, od plodnog vrtnog do pustih dijelova i kamenjara.

Istraživači su otkrili da tušt sadrži više antioksidanata od špinata i da je koncentracija omega 3 masnih kiselina veća od količine koja se može naći u nekim ribljim uljima. Činjenica da je prikladna za vegetarijance i vegane također ide u prilog ovoj biljci.

Antioksidanti poboljšavaju generalno zdravlje i pospješuju imunitet. Oni se smatraju glavnim pomagačima kod srčanih bolesti, arteroskleroze, karcinoma, gubitka pamćenja i gubitka vida uslijed starosti.

Omega 3 masne kiseline smanjuju rizik od reumatskog artritisa, Alzheimerove bolesti i demencije, astme, srčanih bolesti i depresije.

Tušt je bogat vitaminom A koji sprječava pojedine vrste karcinoma i poboljšava vid. 100 g tušta pruža 44% preporučenog dnevnog unosa vitamina A.

Također je bogat vitaminom C i B, uključujući i riboflavin, piridoksin i niacin, karotenoide i tragove minerala poput željeza, magnezija i kalcija.

Zapamtite da tušt brzo počinje gubiti svoju hranjivu vrijednost odmah nakon branja, ukoliko vam je vrt previše mal ili mislite da će zauzeti cijeli, možete ga uzgajati i unutra kao kućnu biljku.