Papa Franjo kritizirao je vlade koje "zatvaraju vrata" migrantima, želeći ponovno potaknuti na otvaranje granica dok balkanska ruta, kojom su izbjeglice išle prema sjeveru Europe, i dalje ostaje zatvorena.

Na općoj tjednoj audijenciji na Trgu Sv. Petra, Papa je govorio o sudbini migranata koji "u ovom trenutku proživljavaju realno i dramatično stanje egzila, daleko od domovine, dok su im još uvijek pred očima ruševine njihovih kuća, u srcu strah, a često i patnja zbog gubitka drage osobe".

"Kako je moguće da toliko patnje snađe muškarce, žene i nevinu djecu", upitao se Papa.

Te izbjeglice su "ondje, na granici, jer su tolika vrata i tolika srca zatvorena", rekao je Papa aludirajući na kamp u Idomeniju, na granici Grčke i Makedonije, gdje je blokirano 12.000 osoba u dramatičnim okolnostima.

Poglavar Katoličke crkve, i sam unuk imigranata, odao je priznanje nacijama i vladama "koje otvaraju svoja srca i vrata".

Krajem veljače Papa je odao priznanje i Grčkoj na velikodušnoj potpori izbjeglicama, izrazivši želju da se europske zemlje uspiju dogovoriti o ravnomjernoj raspodjeli tereta prihvata izbjeglica.

Mala država Vatikan, s manje od tisuću stanovnika, primila je dvije obitelji izbjeglica.