U Al Khoru, pred 60.000 gledatelja na Al Bayt stadionu, otvoreno je 22. Svjetsko nogometno prvenstvo na kojem će Hrvatska braniti srebrnu medalju osvojenu prije četiri godine.

Voditelj svečane ceremonije otvaranja bio je 85-godišnji američki oskarovac Morgan Freeman, a u svemu je prevladavalo puno pjesme i plesa, protkano tamošnjim običajima, uz neizostavnu maskotu svjetskog prvenstva La'eeba.

Sve reprezentacije sudionici su predstavljene zastavama koje su cijelo vrijeme vijorile na samom travnjaku, ali i dijelovima navijačkih himni i pjesama pa je stadionom odzvanjalo i „Volim te Hrvatsko“.

Nakon što je katarska tradicija stopljena sa svjetskom kulturom i u vidu himni nekadašnjih svjetskih prvenstava izvedena je pjesma Dreamers, himna aktualnog prvenstva, u izvedbi južnokorejske pjevačke zvijezde Junk Kooka i domaćeg pjevača Fahada Al Kubaisija.

Poslije govora katarskog emira Tamim bin Hamad Al Thanija sve je kulminiralo vatrometom na samom stadionu čime je svjetsko prvenstvo i službeno otvoreno.

U nastavku nedjelje odigrat će se i prva utakmica na svjetskom prvenstvu, a sastaju se, u okviru skupine A, domaćin Katar i Ekvador na stadionu gdje je održana svečana ceremonija otvaranja. Na istom mjestu će i Hrvatska početi svoj put na ovom prvenstvu, u srijedu protiv Maroka (11 sati).