• Otvoren Hrvatski dom u Kandiji, općina Bugojno
  • Otvoren Hrvatski dom u Kandiji, općina Bugojno
  • Otvoren Hrvatski dom u Kandiji, općina Bugojno
U subotu, 19.srpnja 2014., Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, simboličkim presijecanjem vrpce,  otvorila je Hrvatski dom u Kandiji, koji je najvećim dijelom financiran sredstvima Vlade Republike Hrvatske. 

Tom prigodom predstojnica Krstičević je istaknula kako vjeruje da će izgradnja Hrvatskog doma doprinijeti još značajnijem povratku Hrvata te da će različiti kulturni programi – od knjižnice, folklora do glazbenih sekcija i pjevačkih skupina,  oživjeti i oplemeniti cijeli ovaj bugojanski kraj. „Od početne ideje  g. Miroslava Zelića, preko polaganja kamena temeljca prije dvije godine, Republika Hrvatska i Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske pružali su punu potporu ovom projektu. Mi u Državnom uredu vjerujemo kako je upravo suradnja i zajedništvo najbolji put za uspješnu realizaciju konkretnih i strateški važnih projekata „ rekla je predstojnica Krstičević i dodala kako su sva ulaganja Republike Hrvatske putem projekta i programa od interesa za bosansko hercegovačke Hrvate, istodobno i ulaganja u cijelu Bosnu i Hercegovinu, doprinosi cjelokupnom boljitku zemlje, gdje su Hrvati neodvojivi i konstitutivni dio. No, isto tako naglasila je da su trajna skrb i povezivanje s Hrvatima u Bosni i Hercegovini, potpora u povratku i ostanku na ovim prostorima te očuvanje konstitutivnosti i ostvarenje njihove pune ravnopravnosti strateški interes Republike Hrvatske. 

Miroslav Zelić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Kandija i idejni začetnik ovog projekta zahvalio se Vladi Republike Hrvatske i Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske na potpori koja je pružana tijekom cijele realizacije projekta. „Bez pomoći Republike Hrvatske ovaj dom ne bi bio izgrađen“ – istaknuo je. 

U sklopu Hrvatskog doma predviđeni su uredi za Mjesnu zajednicu  Kandija i Hrvatsko kulturno društvo Kandija, prostorije za knjižnicu te višenamjenska mini dvorana. Moći će je koristiti mještani Kandije, članovi HKD Kandija, folklornog društva, pjevačke skupine te glazbene sekcije. Svečanosti otvaranja nazočilo je više  stotina mještana Kandije i okolnih mjesta kojima će ovaj dom kulture biti mjesto okupljanja i središte kulturnog i društvenog   života.  
Podsjećamo da se u Kandiju do sada vratilo preko 600 Hrvata.