Slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar upozorila je u četvrtak na ponovno oživljavanje ilegalnih migracija kroz Sloveniju iako ne u masovnom obujmu kao u vrijeme migracijske krize 2015/2016. godine, kad je kroz tu državu tzv. balkanskom rutom prešlo više od pola milijuna ljudi.

Statistički podaci ukazuju na vrlo stabilan i ustrajan trend porasta broja klasičnih migranata. Migracijska slika se pogoršava, a nije nikakva tajna da se otvara i migrantska ruta preko Bosne, kazala je u izjavi za medije slovenska ministrica.

Dodala je da porastu migracijskog toka pogoduje i toplije vrijeme, da se migracijska problematika treba ticati svih u državi, a da političke stranke pri ocjenjivanju stanja oko migracija ne bi trebale voditi ‘dvostruku politiku’ i različitim izjavama koristiti te teme manipulativno u predizbornoj kampanji.

Za policiju će, prema riječima slovenske ministrice, moguće daljnje pogoršanje situacije s migracijama predstavljati velik izazov pa joj zato valja omogućiti sve uvjete da ona učinkovito obavlja svoje poslove.

Iako se ne može najaviti kada bi moglo doći do sljedećeg intenzivnijeg migracijskog vala, on vjerojatno neće biti onako masovan kao prije tri godine, ali će ga Slovenija dočekati spremna, ocijenila je ministrica unutarnjih poslova Slovenije Vesna Gjerkeš Žnidar.

(Hina)