Cherry rajčica je mala, sočna sorta koja donosi ne samo ukusne plodove, već i zanimljive karakteristike. Ima mali sklop biljaka u odnosu na druge vrste jer se dosta raširi u širinu, idealan sklop biljaka je 800 - 900 komada na 1.000 m2 ili skoro jedna biljka po metru kvadratnom. Pri sadnji u plasteniku ili vani najbolje je postaviti malč foliju i sustav kap po kap u dvije linije, a između njih posaditi gotove presadnice, piše Agroklub.

Održavanje i agrotehnika je kao i kod obične rajčice, redovno zakidanje zaperaka i vezanje špagom je obavezno jer će cherry u plasteniku narasti i preko 2 metra, pa ćete samim tim plodove imati do kasne jeseni.

Prinos po sadnici 5 kg

Cherry nema problema s bolestima vršnom truleži i nedostatkom kalcija koji je najveći problem uzgoja rajčica u plasteniku. Na insekte i grinje ima veliku otpornost. Nema velike zahtjeve za kompleksnim gnojivima i idealan je izbor za eko proizvodnju.

Što se berbe tiče vrlo lako i brzo se bere po rodnim granama kao i "obična rajčica". Berba se lakše obavlja jer je plod manji i lakši, a lakše je organizirati i radnu snagu, proces berbe te prodaju.

Prinos po sadnici je oko 5 kg. Kada se uđe u hladniji period i cherry ne bude imao crvenu boju, oberite male zelene plodove i iskoristite u pravljenje salate, ili ih jednostavno zaledite i poslije uživajte u istim.

10 zanimljivosti

Evo nekoliko zanimljivosti o cherry rajčici:

Raznolikost boja i oblika: dolazi u raznim bojama i oblicima. Tako postoje crvene, žute, narančaste, crne i čak prugaste sorte. Neki su okrugli, dok su drugi ovalni.

Minijaturne veličine: poznat je po svojoj maloj veličini, što ga čini savršenim za uživanje u jednom zalogaju. To ga često čini popularnim i među djecom.

Bogatstvo antioksidanata: poput većine rajčica bogat je likopenom, snažnim antioksidansom koji se povezuje s brojnim zdravstvenim beneficijama, uključujući smanjenje rizika od određenih vrsta raka.

Izvor vitamina C: dobar je izvor ovog vitamina, koji igra ključnu ulogu u jačanju imunološkog sustava i održavanju zdrave kože.

Samopresijavanje: poznat je po svojoj sklonosti samopresijavanju. To znači da se lako može širiti po vrtu, samostalno se reproducirajući iz opalih plodova. Zbog toga je važno pažljivo pratiti njegov rast kako biste održali kontrolu nad širenjem.

Idealan za kontejnerski uzgoj: zbog svoje kompaktne veličine, odličan je izbor za uzgoj u posudama ili kontejnerima. To je posebno korisno za ljude koji imaju ograničen prostor na balkonima ili terasama.

Brzina sazrijevanje: obično brže sazrijeva u odnosu na veće sorte. To znači da možete brže uživati u plodovima nakon sadnje.

Ukras u vrtu: osim što su ukusni, plodovi cherryja često su vrlo dekorativni. Raznolikost boja i oblika čini ih privlačnim dodatkom vrtu.

Pogodan za konzerviranje: lako se može konzervirati u obliku sušenih rajčica, džemova ili umaka, čime se omogućava produženo uživanje u njegovom okusu i hranjivim vrijednostima tijekom cijele godine, također i zaleđen je idealan za variva i druga jela.

Popularan u svjetskoj kuhinji: često se koristi u raznim kuhinjama širom svijeta. Njegova slatka i sočna tekstura dodaje jedinstvenu notu salatama, umacima, pizzi i drugim jelima.