''Ukrajinski otpor bio je puno žešći od očekivanja, bilo u okupiranim područjima ili na prvim crtama ratišta. Samo u Hersonu bilo je dosta sabotaža, pokušaja atentata i izravnih napada na ruske snage. Rusi ne uspijevaju pronaći dovoljno lokalnih suradnika koji bi im pomagali u upravljanju okupiranim područjima. S velikim naporom jedva održavaju osnovne javne usluge u okupiranim regijama: u Mariupolju tako prijeti kolera zbog nezbrinutih mrtvih tijela i nedostatka pitke vode'', prenosi portal Monitor analizu profesora Christophera Morrisa sa Sveučilišta u Portsmouthu.

Morris je za portal Conversation naveo kako ''prave razmjere ukrajinskih snaga otpora na okupiranim područjima teško je procijeniti''.

''Osim 'partizanskih' snaga koje su opremljene i uvježbane za borbu, čini se da ima mjesta za svakoga tko se želi bilo kako suprotstaviti okupaciji. Nije nezamislivo da neke ukrajinske akcije otpora mogu biti i izvan pravila zakona, na rubu terorizma'', navodi Morris.

''Kontinuirani, partizanski otpor Rusima u okupiranim ukrajinskim regijama – i nasilan i nenasilan – dovodi u pitanje ruske ambicije i strategiju. Nema sumnje da je već počeo'', upozorava Morris u analizi koju je objavio portal Conversation.