Denis Zvizdić jedini je među desetak kandidata dobio natpolovičnu podršku stranačke baze pa će na stranačkoj Konvenciji SDA biti jedini kandidat za funkciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Prema pouzdanim informacijama Slobodne Bosne, kandidat SDA za funkciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH bit će Denis Zvizdić, aktualni predsjedatelj Vijeća ministara BiH i dopredsjednik SDA, koji je dobio podršku 87 posto općinskih odbora SDA.

Stranačka baza SDA kandidirala je desetak imena, no samo je Zvizdić dobio natpolovičnu podršku općinskih odbora, pa je sada posve izvjesno da će biti jedini kandidat na Konvenciji stranke koja je zakazana za 26. svibanj.

Zvizdić je dobio podršku 94 općinska odbora SDA, od njih ukupno 108, što u postotcima iznosi 87 posto. Drugoplasirani kandidat je Šefik Džaferović s 51 nominacijom (47 posto) dok je na trećem mjestu Safet Softić s 45 nominacija (41 posto).

''Mislim da će prevagu ipak imati jedan kandidat, da će dobiti preko 50 posto, ali neka to ostane kao neka moja pretpostavka tako da se može dogoditida tu stvar završimo aklamacijom'', prognozirao je pred početak kandidacijskog procesa lider SDA, Bakir Izetbegović.

Prema internim pravilima SDA, općinski odbori mogli su predlagati do tri kandidata, no većina je kandidirala jednog ili dva, a samo rijetki tri kandidata.

U vrhu SDA posebno naglašavaju činjenicu da je Zvizdić dobio većinsku podršku u svim županijama i općinskim odborima u Republici Srpskoj, što, kako tvrde u SDA, ''najbolje demantira zlonamjerne teze o navodnom frakcijskom ratu unutar Stranke''.