Novi vlasnik tvornice Bosnaplod iz Brčkog, investitor iz Dubaija, ove će godine nastojati otkupiti što je moguće više svježe šljive prve i druge klase te je pozvao voćare iz regije da se prijave za otkup.

Otkupna cijena jednog klilograma šljive prve klase je 0,40 KM u voćnjacima kod kooperanata, a Bosnaplod će osigurati prijevoz i ambalažu. U slučaju da kooperant doprema svježu šljivu u tvornicu cijena je 0,42 KM po klilogramu.

Cijena klilograma za drugu klasu šljive je nešto niža i iznosi 0,35 KM kod kooperanta, odnosno 0,37 KM/kg u tvornici.

Novčane isplate za otkupljene količine šljive vršiti će se u roku od sedam dana na račune kooperanata otvorene u banci. Za kooperante koji imaju otvoren račun u BBI banci, plaćanje će biti isti dan po prijemu šljive.

- Bosnaplod sa novim vlasnikom iz Dubaija osigurala je novčana sredstva za otkup velikih količina šljive. Pozivamo voćare iz BiH i regije Brčko da nam se jave. Strateški plan Bosnaploda je da postane jedan od vodećih prehrambenih proizvođača u regiji. Isplata sredstava kooperantima je zagarantirana - kazao je novooimenovani direktor Bosnaploda Edin Salihbašić.