Craig Steven Wright, australski poduzetnik i kompjuteraš, konačno je potvrdio da stoji za pseudonima Satoshi Nakamoto, odnosno, tvorca revolucionarne digitalne valute bitcoin. Craig Wright danas je to objavio na svom blogu, pet mjeseci nakon što su mediji dosta ozbiljno spekulirali kako je upravo on Nakamoto.

Misterij pravog tvorca bitcoina traje od listopada 2008. godine, kad je, pod pseudonimom “Satoshi Nakamoto”, objavljen znanstveni rad o tehnologiji koja bi pokretala digitalni novac. Nekoliko mjeseci kasnije, pod istim imenom lansiran je i prvi softver koji je omogućio stvaranje i razmjenu bitcoina, najvažnije digitalne valute na svijetu.
 

Japanski filozof koji je zagovarao slobodnu trgovinu

The Economist javlja kako su oni jedna od tri medijske organizacije koje su imale pristup Wrightu uoči njegove današnje objave, u kojoj je iznosio niz dokaza za svoj tajni identitet. “Craig Wright mogao bi biti Satoshi Nakamoto”, piše Economist, “ali ostaje još nekoliko važnih pitanja oko njegovih tvrnji”.

“Ne tražim publicitet, ali želim da se zna istina”, kazao je Wright. Ime Nakamoto odabrao je po japanskom filozoru i trgovcu iz 17. stoljeća, Tominagi Nakamotu, koji je bio iznimno kritičan prema tadašnjim ustaljenim principima ekonomije i zagovarao je slobodnu trgovinsku razmjenu. Wrigth ne želi reći otkud ime Satoshi: “Neke stvari trebale bi ostati tajna”.

Osobna zaliha bitcoina od 3 milijarde kuna

Ukupna razmjena bitcoina iznosi 7 milijardi dolara, više od osnovnih monetarnih zaliha brojnih malih država, a sam Wright posjeduje oko milijun bitcoina, što iznosi 3 milijarde kuna. Bitcoin je postao prva ozbiljnija digitalna valuta naše ere i otvorio je ozbiljna pitanja o budućnosti svjetskih monetarnih sustava, sustava plaćanja i financijske sigurnosti.

Economist smatra da bi otkrivanje identiteta tvorca valute također moglo utjecati na rasprave o njenoj budućnosti: trebaju li se mijenjati neki principi kako bi se prilagodila uvjetima na tržištu, što bi vodilo u stvaranje konvencionalnog sustava plaćanja u dućanima, ili se pak treba držati originalnih principa. Sam Wright odbacio je takvu mogućnost: kaže da nema želju biti poput Linusa Torvaldsa, mozga iza open-source operativnog sustava Linuxa, koji upravlja njegovim razvojem. (Net.hr)