Otprilike svaki peti umirovljenik u Njemačkoj prima manje od 500 eura mirovine mjesečno, a oko polovine umirovljenika ne dosegne ni iznos od 1000 eura.

Te podatke je pokazalo istraživanje Saveznog ministarstva socijalnih poslova koje je provedeno na zahtjev zastupnika AfD-a Renéa Springera.

Oko 3,4 milijuna starosnih mirovina na kraju 2020. bilo je manje od 500 eura, što je, prema informacijama, bilo 19,8 posto. Oko polovine (49,5 posto) mirovina bilo je manje od 1000 eura mjesečno. Posebno velik broj malih mirovina isplaćuje se na zapadu Njemačke i ženama, piše Fenix magazin.

Springer zato upozorava kako su vlasti desetljećima provodile neodgovornu mirovinsku politiku.

U svom odgovoru, međutim, Ministarstvo napominje da niska mirovina iz obveznog mirovinskog osiguranja malo govori o ukupnim primanjima u starosti. Male mirovine proizlaze prvenstveno iz vrlo kratkog vremena doprinosa, na primjer zbog kratke biografije zaposlenja, kao što je često bio slučaj za žene u saveznim zemljama ili također zbog promjene statusa osiguranika iz zakonskog mirovinskog osiguranja u mirovine državnih službenika. Prema vladinom izvješću o sigurnosti u starosti, niske mirovine su “puno češće” u kućanstvima s visokim primanjima.

U Njemačkoj je ukupno oko 21 milijun umirovljenika. To ne uključuje samo starosne umirovljenike, već i osobe koje primaju obiteljske ili invalidske mirovine.