Letjelice američke svemirske agencije NASA otkrile su kako voda izgleda na Mjesecu, Zemljinom prirodnom satelitu.

Naime, otkriveno je da se molekule vode odbijaju po površini tijekom lunarnog dana, javlja britanski Express.

Do prije nekoliko godina znanstvenici su vjerovali da voda na Mjesecu postoji samo u izoliranim džepovima leda i da je voda u čvrstom stanju.

Međutim, nedavno je američka svemirska agencija NASA uspjela uhvatiti na videozapisu "živu" vodu na površini Mjeseca.

Ove male količine vode, ili točnije, vlage razlikuju se po količini i lokaciji te ovise o doba dana. Vodene molekule su čvrstvo vezane za lunarnu površinu, sve dok temperature ne dođu do vrhunca u podne.

One se onda “termalno desorbiraju”, odnosno odvajaju od površine usljed zagrijavanja i odbijaju uokolo, sve dok ne padnu na dovoljno hladnu lokaciju da se voda ponovo veže za površinu, prenosi Klix.ba.

Ovo otkriće je veoma značajno jer može pomoći u boljem planiranju budućih misija na Mjesecu s ciljem uspostavljanja stalne baze boravka.

"Ovi rezultati pomažu u razumijevanju lunarnog vodenog ciklusa i pomoći će nam da naučimo o pristupačnosti vode koja se može koristiti kod budućih ljudskih misija na Mjesec", istaknula je glavna autorica studije Amanda Hendricks.

Ona je istaknula da mjesečevu vodu ljudi mogu koristiti za proizvodnju goriva, za zaštitu od zračenja ili za upravljanje toplinom. Ako se stvari te namjene ne moraju poslati sa Zemlje, ovo će znatno olakšati i pojeftiniti buduće misije.