Znanstvenici su pronašli fosile najstarije vrste ribe, sličnu današnjim piranjama, koja se hranila mesom drugih riba. Ostaci ribe koščate konstitucije pronađeni su na nalazištu u južnoj Njemačkoj. Ta riba živjela je prije 150 milijuna godina i imala zube karakteristične za današnje piranje, piše BBC.

Ta opasna riba iz razdoblja Jura, svoje je kao britve oštre zube koristila prilikom hranjenja kako bi razderala komade mesa i peraja drugih riba. Istraživači su čak u blizini ove drevne piranje naišli i na ostatke drugih riba koje je napala.

Znanstvenici iznenađeni

„Na istome lokalitetu, pronašli smo druge vrste riba kojima nedostaju dijelovi na njihovim perajama. Ako pojedeš cijelu ribu, nahranjen si tog dana, a ako joj pomalo grickaš peraju – imaš hrane za cijeli život“, našalio se David Bellwood sa sveučilišta James Cook University.

„Iznenadila nas je činjenica da je ta vrsta ribe imala zube poput današnje piranje. Ona inače pripada skupini riba Pycnodontidae koja je poznata po jakoj čeljusti i zubima, ali je iznenađujuće da je postojala još u razdoblju Jure. U tom periodu naše povijesti ovakav tip riba koščate konstitucije nije se hranio tako da je odgrizao komade mesa ili peraja s drugih riba. Na taj način su se hranili morski psi, ali ova vrsta riba nije. Za nju je bilo uobičajeno da se hrani beskralješnjacima i da pojede cijeli plijen.“, objasnila je voditeljica istraživanja Martina Kölbl-Ebert, iz Jura-Museuma u Eichstättu.