Dvije osobe privedene su zbog razbojništva počinjenog proteklog mjeseca, tijekom kojeg je preminula 70-godišnja Almasa Bilkić iz naselja Gornja Mahala, općina Gornji Vakuf/Uskoplje, potvrdio je Feni glasnogovornik MUP-a Srednjobosanske županije (SBŽ) Rusmir Prohan.

Dodao je kako su u bijegu još tri osobe koje se dovede u vezu s tim kaznenim djelom.

Privedeni su N. S. (1995.) iz Viteza, koji je tijekom ispitivanja priznao izvršenje spomenutog kaznenog djela, te E. R. (1978.) iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja, kojoj je ubijena starica bila tetka.

Privedeni muškarac policiji je rekao da je motiv bio pljačka.

Prema priznanju, N. S. je, zajedno sa Z. S. (1992.) i A. I. (1996.) iz Zenice, nakon dvomjesečne pripreme i izviđanja, u noćnim satima 11. ožujka došao do kuće 70-godišnjakinje.

Provalili su ulazna vrata, svladali staricu i trakom joj vezali ruke i noge, a usta su joj prekrili kako bi je spriječili da pozove pomoć, nakon čega su izvršili premetačinu kuće.

Ukrali su torbicu, u kojoj su pronašli novac u raznim valutama ukupne vrijednosti od oko 4000 maraka, kao i određenu količinu zlatnog nakita, kojeg su prodali za oko 700 maraka.

Nakon toga su pobjegli u pravcu Viteza i Zenice, a s obzirom na to da je policija pokrenula opsežnu istragu te da su se bojali uhićenja, odlučili su pobjeći u Nizozemsku.

Međutim, N. S. odlučio se vratiti u BiH, te je jutros priveden.

U bijegu je i H. R. (1970.) iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja, koji se sumnjiči da je pomagao izvršiteljima, zajedno s privedenom suprugom E. R. (1978.), kojoj je ubijena starica bila tetka.

Kako navode iz županijskog MUP-a, supružnici H. R. i E. R. trojici počinitelja dali su informacije o starici, prije svega da je bila korisnik strane mirovine i da ima novac kod sebe.

Radeći na rasvjetljavanju spomenutog kaznenog djela, policija je došlo do saznanja da se ova skupina može dovesti u vezu s još jednim razbojništvom izvršenim na području Viteza tijekom 2016. godine, kao i da su planirali izvršiti još neka razbojništva na području Gornjeg Vakufa/Uskoplja i Viteza.