Na samo 7.800 svjetlosnih godina udaljenosti od Zemlje otkrivene su dvije mrtve zvijezde koje kruže jedna oko druge rekordnim brzinama. Njihove orbite su toliko blizu da im orbitalno razdoblje, koliko im treba da obiđu jedan drugu, traje samo 6,91 minutu; što je najkraće do sada zabilježeno takvo razdoblje za dvojni zvjezdani sustav.

Dvojne zvijezde ili binarne zvijezde sustavi su dviju zvijezda koje se pod uzajamnim gravitacijskim djelovanjem gibaju oko zajedničkoga središta mase. Ovaj pomahnitalo brzi dvojni sustav ima naziv J1539, piše Science Alert. Bijeli patuljci: sudbina našeg Sunca, prenosi Index.hr.

Radi se o bijelim patuljcima, odnosno o mrtvim zvijezdama koje su prvotno bile do deset puta veće od Sunca. Da su bile još masivnije, preobrazile bi se na kraju svog života u neutronsku zvijezdu ili u crnu rupu,.

Takva bi trebala biti i sudbina našeg Sunca. Kada mu ponestane vodika, prvo će se, spajajući helij i ugljik, napuhati u ogromnog crvenog diva. Kada ponestane i tih elemenata, vanjski sloj će eksplodirati i ostat će samo jarko sjajna i gusta jezgra, odnosno komad mrtve stijene koju nazivamo – bijeli patuljak. Približavaju se jedna drugoj

Dva bijela patuljka binarnog sustava J1539 stalno se približavaju jedan drugome, približno 26 centimetara na dan. To znači da će trebati još nekih 130.000 godina da njihovo orbitalno razdoblje bude samo 5 minuta. Tada će se dramatično povećati prijenos mase iz sekundarne u primarnu zvijezdu, što bi moglo završiti na dva načina.

Ako prijenos mase bude stabilan, dvije će se zvijezde pomalo razdvojiti te će primarna zvijezda polako početi proždirati materiju iz sekundarne. No, ako prijenos ne bude stabilan, onda će se dva bijela patuljka spojiti i nastat će pravi show: rijedak tip zvijezde tipa R Coronae Borealis, odnosno pulsirajući objekt koji je sličan manje masivnoj Ia supernovi. To bi mogao biti nevjerojatan prizor, ako čovječanstvo bude imalo sreće i pameti da preživi još 130.000 godina.