Razbijena je velika međunarodna cyber-banda koja je pokrala više od 40.000 ljudi i ukrala im preko 100 milijuna dolara, javlja BBC.

Opširna policijska akcija provedena je u Sjedinjenim Američkim Državama, Bugarskoj, Njemačkoj, Gruziji, Moldaviji i Ukrajini te je otkriveno kako je banda u računala žrtava ubacivala zlonamjerni softver GozNym. Preko njega su dolazili do podataka o bankovnim računima žrtava te su skidali novac s njih.

Detalje akcije danas su otkrili istražitelji Europola u sjedištu u Haagu.

Otkriveno je kako su desetorica članova bande uhićeni u Pittsburghu te su optuženi za niz kaznenih djela, uključujući krađu i pranje novca.

Petorica ruskih državljana su u bijegu, uključujući i muškarca koji je razvio GozNym softver i distribuirao ga ostatku bande.

Više članova bande uhićeno je u drugim državama u kojima je provedena istraga i protiv njih će biti podignute optužnice. Među njima je, kako piše BBC, i vođa grupe iz Gruzije, zatim Bugarin koji je za zadatak imao prikupljanje podataka o bankovnim računima, jedan Moldavac i dvojica Nijemaca, koje se tereti za pranje novca.

Među žrtvama su bili mali obrti, odvjetničke tvrtke, ali i međunarodne korporacije i neprofitne organizacije, prenosi Index.hr.