Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Duisburg-Essen (UDE) u zapadnoj Njemačkoj pokazalo je da postoji specifičan gen koji smanjuje rizik od smrti od koronavirusa za 35 posto, navodi se u prilogu portala DW.

Studija je pratila 1570 pacijenata kojima je virus dijagnosticiran između 11. ožujka 2020. i 30. lipnja 2021. godine, objavljeno je sa ovog njemačkog univerziteta.

Trinaest posto ili 205 sudionika studije imalo je tek blagi oblik bolesti, 760 ili 48 posto ih je hospitalizirano, a 292 ili 19 posto ih je završilo na odjelu intenzivne njege

Umrla je petina ili 313 pacijenata čiji je razvoj bolesti pratilo istraživanje.

Gen koji je kod dijela pacijenata smanjio vjerojatnost od smrtnog ishoda nazvan je GNB3 TT. Varijanta je to za koju se procjenjuje da je ima oko deset posto stanovništva Europe. GNB3 je gen koji dekodira takozvane G-proteine, važne za odvijanje niza procesa u tijelu.

Studija je pokazala i da gen GNB3 uzrokuje aktivaciju imunih čelija, rekla je jedna od autorica studije, Birte Möhlendick.

Ova brža imunološka reakcija može objasniti zašto je rizik od smrti u tolikoj mjeri manji za skupinu ljudi koja nosi ovaj gen, pojasnila je Möhlendick.

Studijom je potvrđena pretpostavka po kojoj mlađe životno doba i izostanak kroničnih zdravstvenih problema, poput dijabetesa, znatno povećavaju šanse da pojedinac preživi zarazu koronavirusom.

Studija, čiji su rezultati objavljeni u stručnom magazinu Frontiers in Genetics, nije uključivala praćenje podvarijante SARS-CoV-2 - omikrona niti njegove najnovije i trenutno najraširenije varijante, omikron BA.5.