Kako se područje 'vječnog leda' otapa krater se širi i to velikom brzinom. Već je oko kilometar dug i dubok 90 metara, a širi se čak 20 metara godišnje, što hodanje u blizini rubova čini opasnim pothvatom, piše Independent.

Krater Batagajka, koji se pojavio prije 25 godina, također je uzrokovan globalnim zatopljenjem, a manji se već pojavljuju diljem sjeverne polutke.

Otapanje 'vječnog leda' predstavlja jedan od najvećih strahova čovječanstva jer sadrži velike količine metana, stakleničkog plina puno snažnijeg od ugljičnog dioksida.  Ako se sve otopi to bi na Zemlju moglo djelovati kao u ekstremnim scenarijima iz horor filmova čiji je užas teško opisati, kažu znanstvenici.

Profesor Julian Murton, geolog na Sveučilištu Sussex, upravo se vratio iz Sibira gdje je istraživao litice kratera koje pružaju novi izvor geoloških informacija koje potencijalno datiraju oko 200.000 godina unazad. Tada je Zemlja posljednji put bila toplija nego danas, a njome su lutali slonovi i nilski konji.

'Na neki način Batagajka nam pruža pogled na ono što se dogodilo u prošlosti i što bi se vjerojatno moglo dogoditi i u budućnosti. Kako se klima zagrijava, jer mislim da nema sumnje u to da će se zagrijavati i dalje, sve će se više otapati 'vječni led'. Bit će sve više vododerina i erozija zemljine površine. Posljednjih nekoliko desetljeća postoji sve više dokaza za to', kazao je prof. Murton.

Opak, proći će neko vrijeme prije nego se Sibir počne dramatično otapati. Temperature tamo još uvijek dosežu i do -68 stupnjeva Celzijusa.

Iako su već i rubovi litice kratera vrlo opasni i njegovo je dno također zastrašujuće. Prof. Murton ga je usporedio s Badlandsom na jugozapadu SAD-a, koji je prepun jaruga i gudura. Također se mogu vidjeti i ostaci mamuta, muflona, konja i drevnih panjeva.

Ipak, profesor je potvrdio kako nije pronašao niti jedan dokaz da tamo postoji tajanstveni tunel koji vodi do 'podzemnog svijeta', tjelesnog ili duhovnog.

'Na dnu su stijene. Nisam vidio nikakav portal za pakao', kazao je prof. Murton.
I dok 'vječni led' može sadržavati velike količine metana profesor Murton kaže kako ga na ovom području 'vjerojatno nema puno'.

'Morate imati poplave, vrlo velike količine vode da bi se stvorili uvjeti za generiranje metana. Prilično je mokro na dnu kratera pa je moguće da metan dolazi od tamo'. No, krater je, kaže, opasan za lokalno stanovništvo samo zato što se širi nevjerojatnom brzinom.

“Ako se u blizini nalazi neka cesta ili put krater bi ih mogao progutati. U toj mjeri predstavlja opasnost za lokalno stanovništvo. Postoji puno podzemnog leda, neke ledene stijene su visoke i 20-30 metara. Jednom kada se počnu topiti doći će do rapidne promjene', kazao je prof. Murton.