Međunarodni tim astronoma objavio je kako otkrio dosad najstariji poznati sunčev sustav u našoj galaksiji.

Riječ je o jako staroj zvijezdi, nazvanoj Kepler 444, oko koje kruži pet planeta nalik Zemlji, što upućuje na zaključak da su se planete formirale tijekom cijele povijesti svemira.

Ovaj sunčev sustav, otkriven pomoću NASA teleskopa Kepler, star je 11,2 milijade godina i nastao je u doba samog rađanja galaksije, u prvoj petini svog dosadašnjeg postojanja, ističe se u studiji objavljenoj u časopisu Astrophysical Journal.

Njegovih peta planeta, koje su nešto manje od Zemlje, predstavljaju pet "vrelih, po svemu sudeći kamenitih svjetova", navode astronomi.

"Zvijezda Kepler 444 slična je Suncu, a udaljena je 117 svjetlosnih godina od Zemlje", rekao je Bill Chaplin, astrofizičar sa sveučilišta u Birminghamu, prenio je Tanjug.

Spomenute planete, od kojih se najudaljenija nalazi na samo 12 milijuna kilometara od svoje zvijezde, naprave krug oko Keplera 444 za manje od deset dana. Astronomi navode da zbog takve blizine na planetama najvjerojatnije nema života.

"Pretpostavlja se da je na njihovoj površini toplije nego na Merkuru, a da su atmosfera i oceani odavno nestali. Ostala je samo spržena, kamenita površina. Planeta najbliža zvijezdi Kepler 444 veličine je Merkura, a najudaljenija je manja od Venere ili Zemlje. Ostale su poput Marsa", kazao je Chaplin.

Ono što je astronome, međutim, najviše iznenadilo je starost zvijezde Kepler 444, koja je dva puta starija od našeg sunčevog sustava.

"Nikada nismo vidjeli ništa slično. Riječ je o veoma staroj zvijezdi, a tako veliki broj malih planeta čini je izuzetnom", kazao je koautor studije fizičar Daniel Huber sa Sveuličišta u Sidneyju.

"Nevjerojatno je da je jedan tako drevni sustav s planetama veličine Zemlje nastao u trenutku kada je svemir tek počeo rasti", dodao je.
 


Astronomi mogu izmjeriti starost udaljene planete pomoću asteroseizmologije, tehnike koja mjeri oscilacije zvijezde.

Steve Kawaler, profesor fizike i astronomije sa sveučilišta države Iowa i također suautor studije, navodi da je Kepler 444 vrlo sjajna zveda koja se može lako vidjeti dvogledom.

"Sada znamo da su se planete poput Zemlje formirale tijekom gotovo svih 13,8 milijardi godina duge povijesti svemira ", rekao je vođa istraživanja Tiago Campante sa sveučilišta u Birminghamu, dodavši da bi to mogao biti dokaz o postojanju drevnog života u galaksiji.

NASA-in teleskop Kepler lansiran je u ožujku 2009. godine sa zadatkom da u Mliječnom putu pronađe planete poput naše na kojima je život moguć.

Kepler je dosad otkrio više od 3.800 planeta, od kojih je mnogo slično Zemlji.

bljesak.info