Znanstevnici su potpuno dešifrirali zagonetni kromosom koji je prisutan kod muškaraca, što bi moglo da pomogne u istraživanju njihove neplodnosti.

Ovo je važan korak naprijed u razumijevanju ljudskog genoma, javlja Reuters - prenosi Tanjug.

Istraživači su otkrili prvu kompletnu sekvencu ljudskog Y kromosoma, koji je jedan od dva kromosoma i obično se prenosi s muškog roditelja na muško potomstvo.

Geni Y kromosoma pomažu u upravljanju ključnim reproduktivnim funkcijama, uključujući proizvodnju sperme i čak su uključeni u rizik i ozbiljnost raka.

"Za ovo bih zahvalio novim tehnologijama sekvenciranja i računarskim metodama", rekao je Arang Rije, znanstvenik u američkom Nacionalnom institutu za istraživanje ljudskog genoma i vodeći autor studije. Dodao je da znantsvenici sada prvi put imaju pristup kompletnom prikazu koda Y kromosoma.

"Otkrili smo više od 50 posto dužine kromosoma koja je ranije nedostajala na našim mapama genoma", naveo je Rije. Istraživanje je otkrilo karakteristike medicinski relevantnih regija Y kromosoma, uključujući dio DNK koji sadrži nekoliko gena uključenih u proizvodnju sperme.

Novo i potpunije razumijevanje gena kromosoma imat će praktičnu primjenu u vezi s istraživanjima o neplodnosti, navode istraživači.