Kostur nove ljudske vrste pronađen je u zakopanim odajama drevnog špiljskog sustava u Južnoj Africi. Pronalazak 15 djelomičnih kostura ujedno je i najveće pojedinačno otkriće ovog tipa u Africi.
Vrsta je nazvana Naledi, a klasificirana je kao iz roda Homo, skupina kojoj pripadaju ljudi. Izvješće o analizi pronađenih kostura pokazuje da je ova vrsta provodila ritualno ponašanje.

Istraživači koji su pronašli kosture još uvijek nisu uspjeli odrediti starost i dob kostura, odnosno odrediti razdoblje u povijesti u kojem je ova vrsta živjela, no znanstvenik koji je predvodio tim istraživača, prof. Lee Berger kazao je kako se vrlo vjerojatno radi o najstarijoj vrsti roda Homo koja je na području Afrike mogla živjeti prije otprilike 3 milijuna godina.
Kao i svi koji se nalaze na terenu, profesor Berger, izbjegava korištenje termina 'karika koja nedostaje', no kaže da bi ovaj pronalazak mogao objasniti i biti veza između primitivnih vrsta i ljudi, piše BBC.
 

'Kada smo pronašli jednu košćicu smatrali smo je otkrićem, a onda se taj jedan fosilni pronalazak pretvorio u stotine fosila što je na koncu dovelo do otkrivanja gotovo cijelog kostura i ne samo jednog', kazao je prof. Berger.
'Na kraju tog neprocjenjivog iskustva iskapanja koje je trajalo 21 dan, otkriven je najveći skup kostura ljudskih rođaka ikada otkrivenih u povijesti afričkog kontinenta. To je bilo izvanredno iskustvo', dodaje Berger.

Profesor Chris Stringer iz Prirodoslovnog muzeja otkriće Naledija nazvao je 'vrlo važnim otkrićem'.
'Ono što vidimo je dokaz da je priroda u više navrata eksperimentirala s načinima na koji će se razviti ljudi. Zbog toga postoje različite vrste nalik na ljudsku koje potječu iz potpuno različitih vremenskih perioda kao i različitih prostora Afrike. Samo je jedna od tih vrsta naš pravi predak', rekao je prof. Stringer.