Sjednica na kojoj se trebalo raspravljati o izmjenama Izbornog zakona BiH na inicijativu HDZ-a neće imati kvorum, jer izaslanici SDA neće prisustvovati sjednici.

Nakon toga se medijima obratio Bakir Izetbegović, koji je poručio da su odlučili obustaviti usvajanje ovog ''nakaradnog zakona''.

Kako je poručio, u ponedjeljak se obratio sa zahtjevom Draganu Čoviću da otkaže ovu sjednicu.
 

''Radi se o zakonu koji je u koliziji sa Ustavom i oko kojeg nema dogovora, zakon koji nije prošao kroz Interresornu grupu, zakon koji će onemogućiti implementaciju presuda suda za ljudska prava i koji ignorira preporuke OSCE-a koji će garantirati integritet izbora. Ukoliko bi zakon prošao, a prošao bi glasovima HDZ-a i SNSD-a... Mi iz SDA smo odlučili zaustaviti donošenje ovog nakaradnog zakona i nećemo doći na sjednicu'', kazao je Izetbegović.

O razgovorima prije izbora rekao je kako uvijek stoje na dispoziciji, a da je to SNSD odbio, dok su oni bili raspoloženi da razgovaraju o državnoj imovini, te je poručio kako je to do SNSD-a, a ne do SDA.

Na pitanje hoće li doći do blokade institucija rekao je:

''HDZ i SNSD su to i ranije radili, rasplet će se desiti na izborima ove godine. Izbori bi trebali uslijediti, vrijeme je da se počne raditi u skladu sa ustavom i zakonom'', piše Avaz.

Samim tim sjednica Doma naroda BiH na kojoj se trebalo raspravljati o prijedlogu HDZ-a o izmjenama Izbornog zakona, neće biti održana, a razlog je što sjednici ne prisustvuju izaslanici iz SDA, Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić i Amir Fazlić, te je Predsjedavajući doma Dragan Čović prolongirao za srijedu.