Hutska televizija Al Masira objavila je danas da je u dvama američkim i britanskim zračnim napadima ciljana luka Ras Issa, glavni jemenski terminal za izvoz nafte. Trenutno se ne zna više detalja.

Zračni napadi izvedeni su u trenutku kada su jemenski pobunjenici Huti pojačali napade na brodove koji prolaze Crvenim morem, uključujući pogodak koji je sinoć izazvao požar na tankeru za gorivo. Tanker Marlin Luanda, koji je plovio za trgovačku tvrtku Trafigura, oštećen je, ali nema izvješća o ozlijeđenima, a pomoć je pružio američki mornarički brod, priopćila je američka vojska.

Amerikanci uništili protubrodsku raketu Huta

Oko osam sati poslije američka vojska uništila je protubrodsku raketu Huta koja je bila usmjerena u Crveno more i spremna za lansiranje, objavilo je središnje zapovjedništvo u objavi na X-u, nekadašnjem Twitteru.

Vojni glasnogovornik pokreta Huta Jaha Sarea rekao je da je skupina koristila "određeni broj pomorskih projektila" i da je jučerašnji udar bio "izravan". Uslijedio je nakon jučerašnjeg ranijeg incidenta kad je UKMTO izvijestio o dva projektila u moru blizu broda koji se nalazi jugozapadno od Adena.

Sve je krenulo od rata Izraela i Hamasa

Od studenog su Huti, koje podržava Iran, pokrenuli desetke napada na komercijalne brodove koji plove Crvenim morem, jednim od najprometnijih plovnih putova na svijetu, u znak solidarnosti s Palestincima u Gazi, gdje se Izrael bori protiv Hamasa.

SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo pokrenuli su zračne napade na skupinu kao odgovor na njezine napade, a Huti su nakon toga upozorili da će pojačati svoje napade na brodove. Mnogi naftni tankeri nastavljaju koristiti tu rutu.