Senu Hamzabegović (61) iz Tuzle, državljanku BiH i Švicarske, uhitili su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog sumnje da je od 2013. godine u više navrata financirala terorističke grupe koje su boravile na stranim ratištima na području Sirije i Iraka u strukturama Islamske države (IS).

Ona je supruga Muradifa Hamzabegovića, koji ima deblji kriminalni dosje. Već je osuđen zbog krijumčarenja ljudi, u bjegu je i sumnja se da je u Siriji.

Hamzabegovićevoj su lisice na ruke pripadnici SIPA stavili u ponedjeljak po slijetanju iz Švicarske na aerodrom u Tuzlu, nakon čega su joj pretreseni kuća i pomoćni objekti.

Istražitelji su tijekom pretresa pronašli i oduzeli tri mobilna telefona, nešto municije, dimne bombe, CD-ove, bilješke i  putovnicu.

Kako je priopćeno iz Tužiteljstva BiH, osumnjičena je slanjem novca i financijskom potporom, kao i na druge načine, pružala podršku državljanima Bosne i Hercegovine koji su boravili na stranim ratištima na području Sirije i Iraka u strukturama IS, između ostalog i svom suprugu.

"Njen suprug je imao značajnu poziciju i ulogu unutar terorističkih struktura povezanih s IS, koju je Vijeće sigurnosti UN-a proglasio terorističkom organizacijom, a koji se još nalazi u bjegu", navode iz Tužiteljstva BiH.

Na teret joj stavljaju kazneno djelo iz člana 202. Kaznenog zakona BiH financiranje terorističkih aktivnosti i člana 202.d organiziranje terorističke grupe istog zakona. Iz SIPA je juče priopćeno da su postupajući po naredbi Suda BiH policijski službenici SIPA izvršili pretres osoba, stambenih i pomoćnih objekata na jednoj lokaciji u Tuzli i tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli predmete koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

"Ova osoba privedena je u prostorije SIPA i nad njom se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, u skladu s odredbama Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine, uz izvještaj o počinjenom kaznenom djelu, biti predana u dalju nadležnost Tužiteljstva BiH", naveli su iz SIPA.

Kako saznaju Nezavisne, za njenim mužem je raspisana Interpolova potjernica, a istražitelji SIPA u suradnji s drugim međunarodnim institucijama dokumentirali su financijske transakcije na račune drugih osoba.

Neslužbeno saznaju da je ranije istražiteljima i priznala financijsku podršku spomenutim grupama, a sumnja se da je i sama boravila na sirijskom ratištu.

Ona će u Tužiteljstvu BiH biti ispitana u svojstvu osumnjičene te će biti predloženo određivanje mjere pritvora zbog opasnosti od bijega.

Muradif Hamzabegović, muž uhićene žene, prema nekim podacima u Siriji živi kao civil s drugim suprugama.

On se prema ranijim podacima 2013. godine bavio prevoženjem budućih boraca IS iz BiH u tu zemlju kombijem. I sam se borio u IS, a u Siriji je stekao veliki kapital i novčano je pomagao teroriste.


Bljesak.info