Županijski sud Tuzla je po optužnici  Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije objavio osuđujuću prvostupanjsku i nepravomoćnu presudu za dva ukrajinska državljana, Dmytro Boiko (40) i Oleksandr Zaitsev (59),  zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom računalna prevara. Sud je  Boiku izrekao kaznu zatvora u trajanju od pet (5) godina, a za Zaitseva u trajanju od četiri 4 godine.

Podsjećamo, optuženi se terete da su krajem siječnja i početkom veljače 2020. godine, sa još pet državljana Ukrajine, kao dio grupe za organizirani kriminal, u više županija i gradova na području Federacije BiH, koristeći različite sofisticirane računarske  alate i programe, pristupali bankomatima Sberbank BH dd Sarajevo na 24 lokacije sa kojih su preuzimali veće iznose novca, te sebi i drugim članovima grupe  pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 2.600.000 KM.

Boiko i Zaitsev su prilikom izvršenja krivičnog djela lišeni slobode u Bihaću, kada su s bankomata pomenute banke neovlašteno podigli novac u iznosu od oko 100.000 KM. Novac je oduzet i vraćen vlasnicima.

Županijsko tužiteljstvo Tuzla je u suradnji s Federalnom upravom policije i drugim policijskim agencijama preuzelo istražne radnje za cijelo područje FBiH i vodilo istragu protiv ukupno sedam Ukrajinaca. Međutim, obzirom na to da je pet Ukrajinaca nedostupno pravosudnim organima u BiH, krivično gonjenje protiv pet članova grupe za organizirani kriminal je ustupljeno ukrajinskim agencijama za provođenje zakona  i pravosudnim institucijama.

Županijski sud Tuzla je, nakon izricanja prvostupanjske presude, na prijedlog Tužiteljstva produžio optuženima mjeru pritvora za još devet mjeseci, javlja Avaz.