Bosna i Hercegovina do sada nije razmatrala nove mjere na graničnim prijelazima, usklađene sa nadolazećim izmjenama Zakonika o šengenskim granicama, ali bi to moglo uslijediti u sljedećem razdoblju.

Zasad se radi tek o šturim informacijama, ali Izet Nizam, zamjenik načelnika Službe za poslove sa strancima, najavljuje da će se u sljedećem razdoblju raspolagati sa više podataka. Hrvatska će, kao čuvar vanjske granice Europske unije, u ime cijele EU morati registrirati sve osobe koje ulaze iz BiH, Srbije i Crne Gore. Prema prijedlozima koje je prošlog tjedna predstavila Europska komisija i koje je podržalo Europsko vijeće, ubuduće će se registrirati svi putnici koji ulaze i izlaze na vanjskim granicama EU.

Nije teško stoga zaključiti da će to stvoriti dodatne gužve i usporiti prelazak tih granica, pogotovo u vrijeme godišnjih odmora. Ulazak u Hrvatsku iz BiH, prema očekivanjima, trajat će nešto duže nego dosad, jer granični policajci neće više samo moći pogledati slike i dokumente putnika, nego će morati i registrirati svakog od njih. Ovo će poseban problem predstavljati za putnike u autobusima.

Bh. graničari istovremeno tvrde i da je BiH uvela rigoroznije kontrole i mjere prilikom ulaska u zemlju još početkom godine, s najavom velikog migrantskog vala. "Niko ne treba očekivati nikakve ozbiljnije poteškoće, posebno ne u ekonomskom smislu. Nove mjere su legitimno pravo EU i one za cilj imaju bazu podataka ljudi koji ulaze u EU, a to je i sigurnosno pitanje," smatra ipak Zoran Pavlović, ekonomist.

Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske, navela je da državljani EU trebaju podlijegati provjerama. "Vjerujem i da će kontrole biti ipak strože prema državljanima onih država koje nisu članice Europske unije", dodala je Grabar-Kitarović.

S druge strane, niko nema namjeru dovoditi u pitanje temeljnu slobodu EU, odnosno pravo na kretanje ljudi, što su naglasili iz zemalja članica EK. Sustav bi trebalo zaživjeti u narednom razdoblju, kako bi se omogućilo otkrivanje osoba koje bi mogle biti nezakoniti migranti ili predstavljati sigurnosni rizik prije njihovog dolaska na granice EU, čime bi se povećala sigurnost. Iz Europske komisije u BiH tvrde da uvođenje ETIAS dozvola nije vraćanje viznog režima, s obzirom na to da se radi o labavijem i otvorenijem režimu. Državljani zemalja obuhvaćenih liberalizacijom viznog režima, poput BiH, i dalje će moći putovati bez viza, ali će prije puta u šengensko područje za to morati dobiti jednostavno odobrenje. Naknada za podnošenje zahtjeva u iznosu od 10 konvertibilnih maraka primjenjivat će se za podnositelje zahtjeva starije od 18 godina, dok će oko 1.800 graničnih prijelaza i aerodroma podlijegati ETIAS sustavu provjere.

Inače, na graničnim prijelazima širom naše zemlje jučer nije bilo gužvi, ni pretjeranih zadržavanja, dok u susjednoj Hrvatskoj intenzivniji priliv putnika i gužve očekuju za koji dan zbog božićnih praznika, prenose Nezavisne novine.