Britanski oporbeni laburisti spremni su glasati protiv bilo kakvog dogovora koji premijerka Theresa May postigne s Europskom unijom te su spremni na drugi referendum s opcijom protiv razdruživanja, rekao je u utorak laburistički zastupnik zadužen za Brexit, Keir Starmer.

Preostalo je tek nešto više od šest mjeseci do izlaska Britanije iz Europske unije, a May još nije postigla konačan dogovor s Bruxellesom o uvjetima razdruživanja te njezin plan za buduće trgovačke veze nije naišao na odobravanje Europske unije niti mnogih članova njezine stranke.

Laburisti su naveli šest uvjeta za bilo koji dogovor o Brexitu, uključujući osigurava li čvrste veze s EU-om te nudi li iste pogodnosti koje imaju zemlje članice, poput jedinstvenog tržišta te carinske i porezne unije.

Starmer predviđa kako nije izgledno da će premijerka May ispuniti navedene uvjete.

"Svima je jasno da pregovori teku loše te se čini da smo na putu prema postizanju nepovoljnog odnosno nikakvog dogovora", rekao je Starmer za BBC. "Laburistička će se stranka usprotiviti nepovoljnom dogovoru jer to nije dobro za našu zemlju i nije ono za što su građani glasovali."

U govoru na godišnjoj konferenciji njegove stranke, Starmer je izjavio kako konzervativci nemaju vjerodostojan plan za Brexit te da May nema parlamentarnu većinu za svoj prijedlog kojim je predviđeno razvijanje jakih trgovačkih veza s EU-om.

Novi referendum?

Laburisti bi mogli imati ključnu ulogu u odobravanju dogovora o Brexitu od strane parlamenta. May trenutno ima glasove samo 13 od 650 parlamentaraca te je bivši ministar izjavio kako je čak 80 konzervativaca spremno glasati protiv dogovora o Brexitu na temelju njezinog prijedloga.

Laburisti će u utorak glasati o održavanju drugog referenduma o Brexitu kao mogućnosti za slučaj da prijedlog premijerke May ne bude prihvaćen od strane parlamenta.

Starmer je izjavio kako je na stranačkom sastanku u nedjelju dogovoreno kako će drugim referendumom građanima biti omogućeno da glasuju za ostanak u EU.

"Referendumsko pitanje koje bi bilo postavljeno nije u potpunosti definirano jer još nisu poznate sve okolnosti situacije u kojoj se nalazimo", rekao je Starmer. "Na sastanku u nedjelju zaključeno je kako će pitanje obuhvatiti opciju ostanka. Trenutno ne isključujemo ništa pa tako ni mogućnost ostanka."

Ministar za Brexit, Dominic Raab, u ponedjeljak je izjavio kako će 'tlapnje' laburista o drugom referendumu potaknuti EU da ponudi lošiji dogovor te da je većina građana suglasna s provođenjem Brexita.

"Laburisti su odlučni da nas unazade tako što odbijaju ponuđeni dogovor te odgađaju Brexit zalažući se za ponovljeni referendum", kazao je Robin Walker. "Laburisti su obećali poštovati rezultate referenduma, no sada igraju političke igre te pokušavaju izazvati frustracije" dodao je.