U sklopu programa "Škole za 21. stoljeće" Britansko veleposlanstvou BiH doniralo je osnovnim školama u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNK) više od 900 mikro:bit uređaja.

U sklopu tog programa Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNŽ, u suradnji sa British Councilom i Veleposlanstvom Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, organiziralo je i dvodnevnu obuku za direktore osnovnih škola s područja Županije.

Županijski ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Rašid Hadžović zahvalio je tom prilikom Britanskom veleposlanstvu u BiH na vrijednoj donaciji te kazao kako je program "Škole za 21. stoljeće" jedan u nizu projekata koji bi učenicima trebao pružiti funkcionalno znanje koje će primjenjivati u nastavku svog školovanja.

"Program 'Škole za 21. stoljeće' jedan je nizu projekata kojim našim učenicima želimo omogućiti interaktivan i inovativan način učenja, a samim tim pružiti i funkcionalno znanje koje će primjenjivati u nastavku školovanja i koje će im osigurati bolje izglede za zapošljavanje u budućnosti. Donacija 970 mikro:bit uređaja za sve osnovne škole, u vrijednosti preko 180 000 maraka, od velikog je značaja za obrazovni sustav koji će doprinijeti kvaliteti nastavnog procesa kako za učenike, tako i za nastavnike u HNŽ", kazao je ministar Hadžović, prenosi Fena.

Program obuke podrazumijeva edukacije kojima će direktori i nastavnici uz korištenje mikro:bit uređaja – džepnih računara, steći znanja iz oblasti digitalnih vještina i vještina kritičkog razmišljanja, a koje će dalje koristiti u nastavnom procesu.

Iz Ministarstva obrazovanja HNK ističu kako je cilj korištenja mikro:bit uređaja učenicima omogućiti primjenu praktičnih vještina kodiranja, kritičkog razmišljanja i programiranja, kao i unaprjeđenje sposobnosti timskog rada i kreativnosti.

Zamjenica veleposlanika Velike Britanije u BiH Ruth Wiseman naglasila je kako će spomenutim programom, uz korištenje mikro:bit uređaja, učenici dodatno poboljšati svoje vještine i kapacitete.

"Naš cilj je podržavati napore da se mladi ljudi obuče u oblasti kodiranja, kritičkog razmišljanja i rješavanju problema, jer su to vještine potrebne za suvremene poslove. Ovim programom učenice i učenici će sigurno uz korištenje mikro:bit uređaja dodatno poboljšati svoje vještine i kapacitete da integriraju kritičko razmišljanje, kako u nastavnom procesu tako i svakodnevnici. Zadovoljstvo nam je što smo u mogućnosti da pružimo mentorstvo i podršku svim školama kako bi nastavnici i direktori zajedno sa učenicama i učenicima razvili inovativne projekte", istakla je zamjenica Wiseman.

Program "Škole za 21. stoljeće" trogodišnji je program za zemlje regiona, koji financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, u vrijednosti od 10 miliona funti. Cilj projekta je za više od milijun učenika širom zapadnog Balkana, uzrasta od 10 do 15 godina, omogućiti stjecanje vještina kritičkog razmišljanja, rješavanja problema i kodiranja, priopćeno je iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNŽ.