Kao sol na ranu građanima koji već nekoliko mjeseci trpe posljedice političke krize dolazi gotovo svakodnevno poskupljenje cijena osnovnih životnih namirnica dok plaće ostaju iste. Usporedbe radi, kilogram šećera u studenome prošle godine koštao je 1,20 maraka, dok je sada 1,45 KM. Kilogram kave bio je 13,10 KM, a cijena je skočila na 14,20 maraka. Kruh je s 2,30 poskupio na 4 KM po kilogramu, a cijena kilograma brašna porasla je za 25 feninga. Litra ulja sada košta čak 3,40 KM, a lani je bila 2,30 KM, piše Večernji list BiH.

Oni koji dođu u BiH iz neke od zemalja zapadne Europe često se čude skupoći namirnica. Kažu kako je dosta osnovnih prehrambenih artikala na zapadu jeftinije nego kod nas. "Ima dosta čimbenika koji utječu na to, npr. prijevoz… Ali nema logike da je kod nas tako skupo. Ne znam ima li kontrole tržišta i to je pitanje", kaže jedan od bh. građana dok drugi dodaje: "Kod nas mnogo toga nema logike. Ali tako je, kako je." Udruge potrošača još u listopadu upozorile su kako je ulje u BIH skuplje nego u Austriji.

Pa tako, dok mi ulje plaćamo prosječno 3,40 KM, cijena litre suncokretovog ulja iznosi 1,19 eura u što smo se uvjerili na jednoj od austrijskih e-trgovina. Na društvenim mrežama prije nekoliko dana objavljeno je mnogo fotografija cijena maslaca u bh. prehrambenim trgovinama. Zvuči nevjerojatno, ali odnedavno bh. građani imaju skuplji maslac nego stanovnici bogatih zapadnih zemalja. U bh. trgovinama za 250g maslaca odnedavno treba platiti nevjerojatnih 7,40 KM. Cijena je veća nego u Švicarskoj, Njemačkoj, Danskoj…

Zanimljivo je da u Norveškoj, skandinavskoj zemlji koja slovi za jednu od najskupljih na svijetu, možete kupiti dvostruko više maslaca za istu količinu novca koju morate izdvojiti u BiH. Naime, 250g malaca platit ćete 3,80 KM. Maslac je jeftiniji i u Švicarskoj, zemlji čiji stanovnici imaju najveća prosječna primanja u Europi. Naime, 250g košta 6 KM. Za istu količinu u Njemačkoj je potrebno izdvojiti 4,87 KM. Jedna štruca kruha (250g) u Njemačkoj košta 0.645€ što je 1,25 KM. Dakle, kilogram kruha u Njemačkoj košta 5 KM, a kod nas 4 KM. U odnosu na standard, razlika neznatna. Litra mlijeka u Njemačkoj košta 0.71€ ili 1,40 KM, a kod nas 1,50 KM.

Složena situacija

Vrtoglavi rast cijena osnovnih životnih namirnica bilježi se proteklih mjeseci u BiH, a brašno, ulje, šećer i sol u prosjeku su skuplji za 25 posto. U teškom ekonomskom i pandemijskom razdoblju ovo je dodatni udarac na džepove ionako ojađenih građana. Brašno, ulje, šećer, sol, meso, jaja, mlijeko, ali i gorivo, proizvodi su koje bh. građani svakodnevno koriste, a njihove cijene proteklih mjeseci kontinuirano rastu. Vrećice su, iz mjeseca u mjesec, sve praznije. Njemački zavod za statistiku ističe da u Njemačkoj kućanstvo mjesečno za hranu i piće izdvaja oko 321 euro po osobi, dok je u BiH, prema podacima kojima raspolažemo iz prosječne sindikalne košarice, taj iznos oko 231 marku po osobi.

Kako građani BiH preživljavaju? Pitanje je na koje je teško ponuditi precizan odgovor. Istovremeno, prema dostupnim statističkim podacima, prosječna plaća u Njemačkoj prošle godine je iznosila 3950 eura bruto, što znači da su u taj iznos uračunati i porezi i doprinosi koje treba platiti.

Prosječna bruto plaća u BiH je oko 1550 KM (794 eura), dok je neto iznos oko 1000 KM. Svaki rast cijena sada izaziva veću paniku i strah među građanima. Situacija je jako teška i složena i, nažalost, državne institucije to sve pokrivaju, prešutno odobravajući povećanje cijena jer od toga imaju i povećanje PDV-a, a krajnji račun plaćaju potrošači koji upravo od države nemaju nikakve zaštite. Za razliku od osnovnih životnih namirnica, na bh. tržištu se bilježi pad cijena proizvoda koji se danas nalaze u drugom planu, poput odjeće, obuće, namještaja, kućanskih uređaja i slično.