Osnovne i srednje škole u Hercegovačko - neretvanskoj županiji idu u štrajk! Vijest je do koja je danas odjeknula poput groma u ovoj županiji, osobito zato što nije bilo nikakvih najava da bi se ovakvo nešto moglo dogoditi.

Ovu informaciju je za Pogled.ba potvrdio i predsjednik Sindikata osnovnih škola koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku Slavko Lauš.

- Mi smo sinoć donijeli tu odluku i sada provodimo anketu po školama. Koliko imam informacije, velika većina je za to da idemo u štrajk i ja ću vjerojatno u četvrtak na konferenciji za novinare pojasniti razloge ovakve odluke i otkriti što se zaista događa u obrazovnom sustavu - rekao je Lauš za Pogled.ba.

S druge strane, u Vladi HNŽ-a su nam rekli kako su šokirani ovakvom odlukom, te kako po njima neka nikakvog razloga za ovakvo nešto.

- Plaće u osnovnom i srednjem obrazovanju smo povećali za 15 posto, milijune maraka smo uložili u obnovu škola i projekte energetske učinkovitosti, te smo isplatili trećinu sudskih presuda. Nakon svega toga, donijeti odluku da se ide u štrajk je udar na aktualnu Vladu HNŽ-a koji se teško može opravdati bilo čime. Sigurno se iza ove priče nalaze neki drugi razlozi, a ne broga za prosvjetne djelatnike - poručili su sugovornici iz Vlade HNŽ-a u izjavi za Pogled.ba.

Vjerojatno će tijekom sutrašnjeg dana javnost dobiti više informacija o tome zašto su sindikati prosvjete u HNŽ-u odlučili povući jedan ovakav potez. Još uvijek nije poznato kada bi moglo doći do obustave nastave.

Pogled.ba