Poslije dužeg vremena je deblokiran zastoj u početku provođenja izmjena i dopuna zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine nakon što je Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj sjednici usvojilo novi pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK), priopćeno je iz te agencije.

Usvajanjem novog pravilnika APIK-a, koji je ova institucija Vijeću ministara BiH uputila na suglasnost u lipnju prošle godine, konačno je omogućeno da Odsjek za provođenje Zakona o sukobu interesa Centralne izborne komisije (CIK) BiH pređe u Agenciju, kako je Zakonom predviđeno.

Nakon što je u svibnju ove godine usvojena Strategija za borbu protiv korupcije 2015-2019. zajedno s pratećim akcijskim planom, konačno je usvojen i novi pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Agencije, kojim se deblokira zastoj u implementaciji vrlo važnog zakona u BiH. Sve ovo mi daje nadu da ova zemlja konačno kreće u pravom smjeru te da dolaze bolji dani kada je riječ o suradnji institucija u našoj zemlji u prevenciji i borbi protiv korupcije - ocijenio je Sead Lisak, direktor APIK-a.

''Posebno me raduje da je novi saziv Vijeća ministara BiH pokazao izuzetnu kooperativnost i spremnost na suradnju s ovom agencijom'', istaknuo je Lisak.

Usvajanjem novog pravilnika stvorene su pretpostavke za rad Komisije za odlučivanje o sukobu interesa BiH, kojoj će Odjeljenje za sukob interesa Agencije, kako će sada nositi naziv, davati stručnu, administrativnu i tehničku podršku.

Usvajanjem novog pravilnika, prema Sporazumu koji su 15. travnja 2014. godine potpisali APIK i CIKBiH, sada je stvorena osnova za pokretanje procedure prema Agenciji za državnu službu BiH za izradu pojedinačnih rješenja o sedam preuzetih državnih službenika i jednog zaposlenika iz Odsjeka za provođenje Zakona o sukobu interesa.

Rješenje za zaposlenika, prema Sporazumu, izradit će APIK.

Agencija bi, prema Sporazumu, trebala preuzeti navedene zaposlenike prvim danom narednog mjeseca od davanja suglasnosti Vijeća ministara BiH na Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Tajništva CIK-a i Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Agencije, u kojima će biti reguliran radno-pravni status zaposlenih iz Odsjeka za sukob interesa CIK-a.

Osim toga, APIK je ovim pravilnikom dobio i mogućnost da potpuno provodi Zakon o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u institucijama BiH, navedeno je također u ovom priopćenju.