Osnivač kompanije Huawei komentirao je uhićenje njegove kćeri Meng Wanzhou, glavnog financijskog direktora Huawei, napominjući da je ono politički motivirano.

U svom prvom intervjuu od uhićenja kćerke, Ren Zhengfei je optužio SAD da vrše pritisak na druge zemlje da se priključe kampanji protiv kompanije.

“Nema šanse da nas SAD slome. Svijet ne može da nas napusti, jer smo mnogo napredniji. Čak i ako uvjere više zemalja da nas privremeno ne koriste, mi ćemo uvijek moći smiriti stvari”, rekao je Zhwngfei za BBC, prenosi Investitor.me.

Međutim, on je priznao da još postoji određeni utjecaj na veličinu kompanije, dodajući da se Huawei uvijek može “smanjiti”.

“Ako se svjetla ugase na Zapadu, Istok će i dalje sijati. A ako Sjever upadne u tamu, tu je jos Jug. Amerika ne predstavlja svijet. Amerika predstavlja samo dio svijeta”, dodao je Zhengfei, prenosi RadioSarajevo.ba.

Ren je napomenuo da Huawei neće povući nikakvu investiciju iz evropskih zemalja, čak i ako postoji potencijalna prijetnja da bude zabranjen, na primjer iz Velike Britanije, gdje je vladina revizija Huaweija planirana za mart ili april ove godine.

“Još više ćemo investirati u Velikoj Britaniji, jer ako nam SAD ne vjeruju, onda ćemo prebaciti našu investiciju iz SAD-a u Veliku Britaniju i to na još većoj razini”, kazao je Ren Zhengfei.

Ren je takođe oštro kritizirao SAD zbog uhićenja njegove kćerke 1. prosinca u Vancouveru i 23 optužbe protiv nje, uključujući optužbe za navodni pokušaj krađe i prodaje tajni.

“Prvo, protivim se onome što su Sjedinjene Države učinile. Ova vrsta politički motiviranog čina je neprihvatljiva. Sjedinjene Države vole sankcionirati druge, kad god postoji problem, oni će koristiti takve borbene metode. Mi se tome protivimo, ali pustit ćemo sudove da to srede”, rekao je Zhengfei.

Porekao je bilo kakvu vezu između kompanije i kineske vlade, ističući da je špijuniranje rizik koji on ne bi prihvatio.

“Kineska vlada je već jasno rekla da neće postaviti nikakva zadnja vrata, ni mi ih nećemo postaviti. Nećemo riskirati da budemo prezreni od naše zemlje i naših kupaca širom svijeta, zbog nečega ovakvog. Naša kompanija nikada neće preduzeti nikakve špijunske aktivnosti. Ako budemo imali takve akcije, onda ću zatvoriti kompaniju”, rekao je Zhengfei.

Europska unija trenutno razmatra predloge koji bi predstavljali de facto zabranu Huawei opreme za 5G mrežu. Ranije, povjerenik EU za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip pozvao je zemlje EU da budu oprezne kada posluju sa kineskim tehnološkim kompanijama, uključujući Huawei.

Nekoliko zemalja, uključujući SAD, Australiju, Novi Zeland, Japan i Tajvan, već su zabranile Huaweiju da sudjeluje  u njihovom razvoju 5G mreže. Kina je, naprotiv, optužila vlade da izmišljaju priče o kompaniji.