Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a nakon sastanka sa izaslanstvom HDZ-a rekao je da će krajem tjedna biti sastanak sa Osmorkom kako bi se precizirali svi elemetni formiranja Vijeća ministara.

"HDZ sa stranakama Osmorke ima posebne aranžmane za Federaciju BiH. Ključno pitanje je zajednički nivo i podržat ćemo Borjanu Krištu za predsjedavajuću Vijeća ministra i mogli bi da dođemo u poziciju da imamo brzo formiranje organa", rekao je Dodik.

On je ponovio da je za Republiku Srpsku važno da nema blokade projekata za Republiku Srpsku, pogotovo energetskih te da HDZ nikada to nije ni radio, istovremeno naglašavajući da je ambicija da se na sastanku u Sarajevu kojem će biti i stranke "Osmorke" dogovore sve detalji.

Govoreći o SDA, Dodik je rekao da su oni ponašanjem proteklih godina sebe diskvalificirali što je stav i SNSD-a i HDZ-a te da je neophodno poštovanje legitimnog predstavljanja.

"Konstitutivnosti naroda je nezaobilazan element i tu nećemo odustati. U HDZ-u tu imamo suradnika i partneri Osmorke to znaju. To nije upereno protiv njih i ništa se ne traži mimo ustava", rekao je Dodik.

Lider HDZ-a Dragan Čović potvrdio je također da bi u četvrtak trebalo da budu završene aktivnosti kada je u pitanju formiranje vlasti na državnom nivou, izrazivši nadu da će do kraja godine biti formirano Vijeće ministara BiH.

-Nadam se da ćemo i na razini FBiH također uspjeti kroz idući tjedan završiti naša dogovaranja s predstavnicima osam stranaka. Vjerujem da će Središnje izborno povjerenstvo uraditi svoj posao korektno. Očekujem da struktura Doma naroda FBiH, imenovanje predsjednika FBiH i zamjenika, da to također imamo u procedurama idući tjedan, tako da i taj dio vlasti prati ovo što dogovaramo na razini Vijeća ministara BiH - izjavio je Čović.