''Raduje me činjenica da smo, unatoč krizi kakvu nitko nije mogao predvidjeti i s kojom se teško nosi cijela Europa i svijet, uspjeli uraditi Proračuna u okviru kojeg smo osigurali dovoljnu količinu sredstava kako bismo zadržali postojeću razinu prava, ali i nastavili našu politiku potpora prije svega gospodarstvu ali i drugim područjima života, pri čemu, svakako, mislim na obrazovanje, zdravstvo, kulturu, šport i mlade'', rekao je za Fenu zastupnik u Skupštini HNŽ-a i predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg.

Naime, Vlada HNŽ-a će u Skupštini predstaviti prijedloge izmjena i dopuna Proračuna i financijskih planova izvanproračunskih fondova za 2020. godinu, te Nacrt proračuna HNŽ za 2021. godinu.

''O tom najznačajnijem financijskom dokumentu - proračunu HNŽ za narednu godinu'', istaknuo je Herceg, ''osigurali smo maksimalnu uključenost i konsenzus svih čimbenika sustava, jer ga planiramo usvojiti kroz šest 'čitanja', četiri na Vladi i dva na Skupštini''.

Zbog već spomenute krize, dodao je on, ovogodišnji Nacrt proračuna planirali su u iznosu od oko 236 milijuna maraka, što je osjetno manje u odnosu na Proračun 2019. godine.

Ukazao je na činjenicu kako su unatoč već spomenutoj korona-krizi i evidentnom smanjenju javnih prihoda, u ovoj 2020. godini ''uspjeli ispuniti sve one ključne planove i obveze i očuvati stabilnost javnih financija i na tim će temeljima, uvjeren je on, stabilnost financija očuvati i u godini pred nama''.

"Premda je, kako sam kazao, prioritetni cilj proračuna za 2021. očuvanje stabilnosti, uspjeli smo zadržati-pojačati i njegovu razvojnu dimenziju kroz osiguravanje sredstava za poticaje i potporu svih sektorima gospodarstva", dodao je Herceg.

Naglasio je također, kako su, prema već spomenutoj praksi ove Vlade, i sve druge značajne financijske dokumente, a tu prije svega misli na izmjene i dopune za ovu i prijedloge financijskih planova izvanproračunskih fondova za narednu godinu– Zavoda zdravstvenog osiguranja, Službe za zapošljavanje i Fonda za zaštitu okoliša, već usvojili, što im uz proračun, o kojem će danas biti riječ, omogućava rad u punom kapacitetu od prvog dana 2021. godine.