Kongres SDP-a koji je od jutarnjih sati trajao do ponoći izazvao je određene potrese u stranci.

Prema pouzdanim informacijama do kojih je došao Klix određeni članovi SDP-a odlučili su napustiti stranku.

Kako saznaju SDP-a napuštaju Asja Gubeljić, Risto Mandrapa, Vesna Šunjić, Mladen Ćavar, Adnan Beganović, Boris Livčić. Tako su i organizacije iz Čelića i Sapne vratile ključeve od ureda.

Član Gradskog odbora SDP-a Mostar Mladen Ćavar potvrdio je informaciju da napušta SDP. Potcrtao je da je već poslao pismo centrali stranke u kojoj traži razrješenje.

“Riječ je o razočarenju, koje je već duže prisutno. I sada na Kongresu SDP-a neki od nas nudili su rješenja, imali smo konstruktivnu kritiku, ništa protiv predsjednika Nermina Nikšića, ali sve je to glatko odbijeno. Ne smeta im ni financijska dubioza ni ništa”, kratko je kazao Ćavar koji je svojevremeno kao kadar SDP-a bio i zamjenik ministra sigurnosti BiH.

Inače, Ćavar je bio i član Glavnog odbora SDP-a, a u proteklom periodu bio je i kandidat za predsjednika stranke. On je potvrdio informaciju da još jedan ugledni član SDP-a iz Tuzle Tomo Vidović napuša stranku.

Na društvenim mrežama su se pojavila i nezadovoljstva koja se tiču odnosa Centrale SDP-a prema Tuzlanskoj županiji, a posebno prema Gradačcu, Gračanici i Lukavcu, gradova koji u Glavnom odboru SDP-a imaju tek nekolicinu članova iako je SDP nadmoćno pobijedio u ovim lokalnim jedinicama.