Od početka godine bh. građane na policama supermarketa konstantno dočekuju nove cijene. Jedna od važnijih životnih namirnica koja je početkom godine dobila novu cijenu je jestivo ulje, a sada se očekuju nove, više cijene piletine i jaja, ali i drugih vrsta mesa, piše Večernji list BiH.

Peradari u BiH objašnjavaju da su se morali opredijeliti na ovaj potez iz dvaju razloga. Prvi je što su skočile cijene stočne hrane na svjetskim burzama, a drugi što nisu dobili pomoć od države.

Prema riječima Edina Jabandžića, predsjednika Koordinacijskog odbora peradara, do poskupljenja bi moglo doći već u ovom mjesecu, a realno povećanje je, prema njegovima riječima, 20 posto. Tako će građani, umjesto trenutačnih osam maraka, za kilogram fileta uskoro izdvajati 9,60 maraka.

''Cijene hrane na međunarodnim burzama drastično su skočile. Kukuruz je, primjerice, u siječnju 2020. godine stajao 127 eura, a danas je njegova cijena 195 eura. Soja je prije godinu stajala 300 eura, sada je 470.

Zatim, za sojinu sačmu sada treba izdvojiti 521 euro, a prije godinu proizvođači mesa izdvajali su 340. Pšenica je najmanje poskupjela, bila je 160 eura, sada je 200. To su velika poskupljenja koja ne može izdržati nijedan peradar u BiH, a da ne dođe u ozbiljne probleme ako se ne podignu cijene na bh. tržištu'', kazao je Jabandžić za Faktor.

Kada dolazi do poskupljenja, onda idu lančane reakcije. Za očekivati je rast cijena i ostalih vrsta mesa i životnih namirnica koje su vezane za stočnu hranu, odnosno generatore rasta.

Bh. građane, koji su odranije strahovali od cijena koje ih zatiču u trgovačkim centrima, nove najave cijena, kažu, samo su im još jedno dodatno razočarenje.

''Suprug i ja radimo i jedva sastavljamo kraj s krajem. Ponekad radimo i dodatni posao kako bismo uspjeli sebi nešto više od osnovnog. Evo, mi smo zaposleni i opet nam je i najmanje poskupljenje udar na kućni proračun. Zamislite samo kako je onima kojima je smanjen mjesečni prihod zbog koronavirusa ili pak onima koji su ostali bez posla. O umirovljenicima tek ne bih ni govorila, oni posebno teško žive, a da je sreće, u trećoj životnoj dobi barem bi uživali u plodovima dugogodišnjeg truda i rada'', objašnjava za Večernji list razočarana Mostarka dodajući da se boji još većih poskupljenja.

Koliko je sve poskupjelo pokazuje činjenica da je u siječnju potrošačka košarica bila viša za 180,76 KM u odnosu na mjesec prije. Tako je potrošačka košarica za četveročlanu obitelj u siječnju iznosila 2044,23 KM.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za studeni 2020. iznosila je 966 KM (posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku) i za pet maraka je viša od iznosa u prethodnom mjesecu. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 47,25 posto.

Prilikom izrade košarice u obzir se uzela prosječna plaća isplaćena u FBiH te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta.