Osam zemalja Europske unije na sastanku ministara vanjskih poslova u Luxembourgu pozvalo je na hitno donošenje zakonodavnog okvira koji bi omogućio kažnjavanje počinitelja kibernetičkih napada.

Europska unija želi biti otpornija na informatičke upade, a skupina zemalja pod vodstvom Nizozemske u ponedjeljak je napravila pritisak kako bi se usvojile sankcije protiv počinitelja kibernetičkih napada.

"Nedostatak čvrste međunarodne akcije daje osjećaj da kibernetički napadi ostaju nekažnjeni", upozorile su zajednički Nizozemska, Velika Britanija, Finska, Danska, Litva, Estonija, Latvija i Rumunjska.

Nametanje sankcija

"Svi se slažu da treba nametnuti sankcije ali se treba najprije složiti o zakonodavnom okviru gdje se postavlja više pitanja, posebno pitanje dokaza o odgovornosti za napad", pojasnio je jedan diplomat.

Potreba sankcioniranja kibernetičkih napada na društvene mreže postaje sve hitnija zbog sve više zlonamjernih aktivnosti.

Zapad optužuje Moskvu za brojne akcije piratstva i elektroničkih upada.

"Ritam napada se bitno ubrzao", naglašava osam zemalja potpisnica.

"Zbog toga je uvođenje režima (sankcija) hitni prioritet", kažu oni te traže od europskih čelnika da formalno podupru taj prijedlog na summitu u Bruxellesu ovaj tjedan.