Ministar obrane BiH Sifet Podžić govorio je o aktivnostima Oružanih snaga BiH za vrijeme pandemije koronavirusa, te očekivanjima i planovima za iduće razdoblje.

Podžić je bio jedan od prvih koji je otišao u samoizolaciju.

- To je već daleko iza, dakle ja sam bio među prvima po povratku iz Bruxellesa. Prva grupa, morao sam odmah u izolaciju i tih 14 dana je prošlo davno i već zaboravljeno - rekao je ministar za N1.

Dodao je kako je BiH dobro reagirala s obzirom na strukturu nadležnosti.

- S obzirom na složenost strukture naše države, mislim da smo dostojno i pravovremeno reagirali na koronavirus. Nadam se da će rezultati na kraju biti dobri i da nećemo doživjeti katastrofe kao neke zemlje u Europi - istaknuo je Podžić.

Govorio je i o tome bi li bilo drugačije da smo članica NATO-a.

- NATO ima jako dobro razvijene postupke i mjere kako djelovati u krizama. Iako, ovo je nešto novo i jedna nepoznanica za svijet i da budemo realni koronavirusom su pogođene sve zemlje NATO Saveza, ali definitivno da smo članica neke stvari bi bile efikasnije, brže i obimnije. Opet, želim napomenuti kako smo svi obuhvaćeni ovim problemom, cijeli svijet i to je zajednički problem - kazao je Podžić.

Za sutra je najavljen sastanak na kojem će znati više o pomoći NATO-a.

- BiH je analizirala potrebe i mi smo to uputili prema NATO savezu. Sutra imam video konferenciju sa zamjenicom pomoćnika ministra obrane SAD-a, gospođom Cooper i imati ću više informacija kada bi to moglo doći.

Podžić je kazao kako se nada da će svi iz krize izaći pametniji i prisebniji.

- OS BiH, kao i cijelo društvo su pogođene. Do danas imamo osam pripadnika OS BiH koji su pozitivni. Pet je na bolničkom liječenju, trojica na kućnom. Svi su dobrog stanja, 72 pripadnika su u izolaciji i 12 članova obiteljji koji su u izolaciji. Mislim da su OSBiH dosta dobro reagirale, pravovremeno. Propisali smo kojih se mjera tko mora pridržavati, mjere koje je naložila WHO i domaći organi. Osnovni cilj je bio spriječiti da virus uđe u vojarnu, što je moguće kasnije ili da ne bude nikako - naglasio je ministar obrane.

Ističe kako su OS BiH bile na raspolaganju FUCZ-u i proveli su naredbe i zahtjeve koji su im upućeni.