Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je Odluku o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za Ministarstvo obrane i oružane snage BiH.

Ovom Odlukom se odobrava nabavka dva helikoptera u ukupnoj vrijednosti od šezdeset i pet milijuna konvertibilnih maraka u cilju osiguranja i unaprjeđenja operativnosti helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Ministarstvu obrane Bosne i Hercegovine za vršenje zakonom propisanih misija.

Projekt će se realizirati u razdoblju 2018. - 2021. godina, uz financijsku pomoć Vlade Sjedinjenih Američkih Država, a na osnovu Sporazuma između Vlade Sjedinjenih Američkih Daržava i Vlade Bosne i Hercegovine o ekonomskoj, tehničkoj i srodnoj pomoći za Bosnu i Hercegovinu.

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine će na osnovu odluke u suradnji s Ministarstvom financija i trezora Bosne i Hercegovine izvršiti ažuriranje Pregleda višegodišnjih projekata u proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine, u skladu s odobrenim proračunom institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine, koji usvaja Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

Ovlašćuje se Ministrica obrane Bosne i Hercegovine na potpisivanje dokumenata koji se odnose na provedbu Sporazuma između Vlade Sjedinjenih Američkih Daržava i Vlade Bosne i Hercegovine o ekonomskoj, tehničkoj i srodnoj pomoći za Bosnu i Hercegovinu i implementaciju višegodišnjeg projekta nabavke helikoptera kroz projekt udruživanja sredstava u Foreign Military Sales (FMS) Trust Fund, a koji je predmet ove Odluke, navodi se između ostalog, u Odluci koju je potpisao Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.