Oružanim snagama BiH u četvrtak su u vojarni Rajlovac uručena 24 višenamjenska vozila - Humvee, donacija vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš zahvalila je na donaciji ističući da donirana vozila predstavljaju platformu za nadogradnju sredstava zaštite snaga, operacija izviđanja i taktično-ofanzivne operacije.

''Ova vozila će u značajnoj mjeri unaprijediti sposobnost Oružanih snaga BiH'', rekla je Pendeš i dodala da će BiH biti još spremnija za doprinos izvršenju konkretnih zadataka i cjelokupne misije OS BiH.

Kazala je da će ova donacija pružiti i više mogućnosti u projektima regionalne suradnje te u konačnici učvrstiti poziciju BiH kao odgovornog partnera u operacijma podrške miru.

Američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack izjavila je da donirana vozila neće uvesti BiH u NATO preko noći niti će spriječiti da se u budućnosti događaju prirodne nesreće, ali održavaju posvećenost njezine zemlje Bosni i Hercegovini na putu euroatlantskih integracija.

Naglasila je da će ta vozila osigurati da, u slučaju prirodnih nesreća, Oružane snage BiH imaju kapacitet za još bržu i efikasniju reakciju nego u prošlosti.

Cormack je navela da su Humvee vozila u proteklih više od 25 godina dokazala svoju pouzdanost na nekim od najtežih terena na svijetu - od pustinja Bliskog istoka do tundri na Aljasci, i postala simbol američke vojske i NATO-a.

Najavljeno je da će sljedećeg tjedna biti realizirana i prva u nizu planiranih obuka pripadnika OS BiH na održavanju doniranih vozila, kao i da će u budućnosti biti još isporuka ovakvih vozila.

Vrijednost donacije je oko 3,5 milijuna dolara.