Američka bespilotna svemirska kapsula Orion danas se spustila u Tihi ocean nakon prvog četveroipolsatnog probnog leta bez posade koji je u cijelosti uspio, priopćila je NASA.

Orion koji je lansiran iz Kennedyjeva centra u Cap Canaveralu na Floridi u 7,05 po mjesnom vremenu spustio se tisuću kilometara od meksičke obale poluotoka Donja Kalifornija pri čemu su ga usporavala tri golema padobrana.

Mislim da je ovo veliki dan za svijet, za ljude koji poznaju i vole svemir, kazao je nakon lansiranja ravnatelj NASA-e Charles Bolden.

Pokusni let Oriona trebao bi utrti put eventualnom prevoženju ljudi na Mars i predstavlja povijesni iskorak u svemirskim letovima, poput prvog lansiranja iz programa Apollo 1961. ili lansiranja prvog raketoplana 1981., tvrde u NASA-i.

Pokusni let je uključio dva kruga oko Zemlje. Prvi dio se odvijao u niskoj orbiti između 185 i 888 kilometara iznad naših glava. U drugom su motori rakete bili ponovo upaljeni i Orion je poletio 5800 kilometara duboko u svemir.

Četiri sata nakon lansiranja motori su se ponovo pokrenuli na deset sekundi kako bi Orion krenuo prema Zemlji. Jedna od najkritičnijih faza leta bila je u trenutku prolaska kapsule gornjim slojem Zemljine atmosfere pri brzini od 32.000 kilometara na sat.

Kontrola leta je tada izgubila kontakt s Orionom na dvije i pol minute jer se oko kapsule stvorila užarena plazma i blokirala signal. U tom trenutku kapsula je bila zagrijana na 2200 stupnjeva Celzija.

Orion je slobodnim padom nastavio prema Zemlji, a usporavala su ga tri golema padobrana. Kapsula je "pljusnula" u Tihi ocean pokraj obale meksičkog poluotoka Donja California. Orion je potom pokupio brod američke ratne mornarice i prevezao ga na kopno.

hrt.hr