''Imam informacije da je ratni zapovjednik Srebernice Naser Orić prerušen prisustvovao komemoraciji u Srebrenici i poticao napad na srpskog premijera'', izjavio je Milorad Dodik nakon sastanka s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Razgovarali smo i o onome što je bilo u Srebrenici. Razumijem i shvatam sve što se desilo, kao o organiziranom pokušaju atentata na Aleksandra Vučića od strane bošnjačkog dijela naroda i Bakira Izetbegovića. Trebala se potaknuti masa koja bi to učinila. Policija RS provodi istragu i blizu je tih dokaza. Bošnjaci kada žele prikriti kriminalne radnje oduzmu nadležnosti entitetu i prebace na razinu BiH, kao što je i u slučaju s Naserom Orićem", rekao je Dodik.

Istaknuo je kako zbog toga Bakir Izetbegović ne može govoriti o svojoj politici pomirenja i o ukidanju RS te želji da se napravi BiH po islamskoj deklaraciji njegovog oca Alije Izetbegovića.

"Srebrenica je pokazala da je politiziran događaj, a Vučić koji je pružio ruku pomirenja je žrtva svega toga. Izetbegović je jamčio sigurnost, ali je nije osigurao. Očigledno da reis Kavazović nije znao za to pa je pokušao na nevješt način da smiri masu", rekao je Dodik i istaknuo kako je reakcija Majki Srebrenica bila u najboljem smislu, ali njihovo djelovanje ne smije prelaziti u političko djelovanje.

"U posljednje vrijeme postoji koordiniran pritisak koji je krenuo u devastaciju Republike Srpske. U nekim institucijama stranci su se udružili s Bakirom Izetbegovićem", rekao je Dodik.
 

Predsjednik Srpske izjavio je danas da od Srbije ne očekuje ništa osim razumijevanja za Srpsku i podrške Daytonskog sporazuma. Na pitanje što ako se od Srbije bude tražilo da se distancira od referenduma, kazao da ne odgovara na spekulacije.

"Nikada Srbija nije ništa tražila od Republike Srpske, nije se miješala i poštuje Daytonski sporazum. Ne očekujem od Srbije ništa drugo osim razumijevanja i podrške Daytonskog sporazuma", rekao je Dodik.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se raduje dolasku članova Predsjedništva BiH u Beograd, i poručio da se u prošlosti ne živi. Odgovarajući na pitanje u vezi s najavljenim sastankom s članovima Predsjedništva BiH 22. ili 23. srpnja, a imajući u vidu napad u Srebrenici, Vučić je ponovio da to što je prošao u Potočarima nije bilo nimalo lako, ali da se ne živi u prošlosti, prenosi Tanjug.

"Naše službe sigurnosti imaju potpuno sklopljenu sliku, ali šutimo i čekamo da vidimo što će reći organi BiH", rekao je Vučić.
 


Istaknuo je kako je regiji potreban mir i to je "nasušna potreba svih naših naroda i ključni uvjet ekonomskog napretka".

"To je ključna stvar da bismo mogli govoriti kako ćemo da mijenjati vlastite navike, što još trebamo uraditi. Imamo mnogo važnih i dobrih razgovora da uradimo. Sastanak ćemo iskoristiti za pripreme za nastavak Berlinske konferencije u Beču, za nastavak razgovora s Merkel...", rekao je Vučić.