I hrvatski je državljanin među trojicom pritvorenih jučer u Rimu zbog prevare vrijedne 22 milijuna eura. Podvalili su Oblasti Laciju pet milijuna maski FFP2 i 430.000 zaštitnih ogrtača, s krivotvorenim svjedodžbama o prikladnosti i falsificiranim certifikatima CE, lani s proljeća, u doba najveće panike uslijed pandemije covida-19. Iskoristili su tuđu nevolju - tvrdi Tužilaštvo u Rimu. Ne znamo je li netko izgubio život jer se zarazio kroz masku koja nije štitila, ali znamo da to njih trojicu – Anđelka Aleksića kao šefa i njegove suradnike Vitttorija Farinu i Domenica Romea – nije brinulo, ako je vjerovati optužnom prijedlogu.

Uostalom, na tu je temu još davno snimljen Treći čovjek, remek djelo redatelja Carola Reeda i scenarista Grahama Greena. Strah od smrti vazda je nudio zaradu materijalnim i duhovnim šarlatanima. U ovoj pandemiji prilika se pruža čak i klasičnim razbojnicima koji otimaju pošiljke doza s vakcinom da ih preprodaju onima koji još ne mogu legitimno do te zaštite.

Zakon velikih brojeva

Koliko bismo platili da poživimo malo dulje? A puno dulje? Svatko od nas može na to pitanje odgovoriti u skrovitosti vlastite intime, ondje gdje katkad ni savjest ne zaviri. Ali onako odokativno, u čovječanstvu koje odgovara zakonu velikih brojeva, ta želja da se opstane malkice dulje, da se obuju tenisice koje nas ne čine bržima od lava nego barem od jestiva sudruga u nevolji (ako ste čuli tu šalu), dakle i da se cijepimo malkice preko reda, pruža lijepu šansu profiterima. I kriminalcima.

Pandemija covida-19, praćena je takozvanom koronakrizom koju, kao i svaku krizu prati nemali utrošak. A još je neki francuski poreznik, zvao se Lavoisier, dokazao da ništa ne nestaje, nego se eventualno promeće – pa i u tom prometu kad netko novac troši, netko drugi zarađuje.

I svi koji ta cjepiva prevoze od nemila do nedraga – od proizvođača u Belgiji do pacijenta u Alenteju, na Kreti ili na sjeveru Finske – ubire svoju tarifu.

A razvoze ih i izvan Unije. Sada i sljedećih mjeseci milijarde doza vakcina slijede iste putove kojima su prošli bilijuni koronavirusa, ali ne od usta do usta, nego kamionima i avionima, brodovima i vlakovima, do zadnje bolnice i zadnje ljekarne, svugdje po svijetu.

A tarifa je, poučava nas Bloomberg Businesweek, sve paprenija, jer ako je teret skup na desetke milijardi dolara, eura, nečega, pa ako je jedan tovar toga plaćen i do 70 milijuna, vazda će se naći neki bandit spreman napasti diližansu, orobiti vlak.

Za tako ukradenu robu kupac će se brzo naći.

Crno tržište lijekova protiv raka, ili artritisa, odavna je razgranato, javlja Interpol, pa unutar njega jamačno nije teško naći kanale za plasman valjanih ukradenih vakcina. Ili nevaljanih i krivotvorenih. Pa i zadnja kriminalna šuša u Rimu zna američkim turistima umjesto heroina uvaliti aspirin u prahu. Potražnja stvara ponudu, a prilika lopova.

Glavna prilika je prijevoz vakcine. To je "najveći sigurnosni izazov u generaciji", citira Bloomberg Businessweek Thorstena Neumanna, glavnog izvršnog direktora evropskog odsjeka Udruge prijevoznika vrednosne robe. "Dark Web" , internetski prostor gdje se trguje koječim ilegalnim, uključujući i ljudske organe i žrtve za pedofile, već omogućuje da se za 200 dolara naruči doza cjepiva protiv covida-19, bez potvrde porijekla i bez jamstva efikasnosti. Lako je pretpostaviti koliko bi vrijedili autentični paketi, s pratećom dokumentacijom, u originalnoj ambalaži. Treba ih samo ukrasti.

A krađe punih šlepera odnosno željezničkih vagona već su uhodan modus operandi. Za lopova je cjepivo roba kao i svaka druga - zanima ga samo koliki je rizik pri krađi i kolika je zarada od plasmana.

Lopovske komunikacije

Prijevoznici u svijetu (odnosno njihovi osiguravatelji) gube godišnje oko 40 milijardi dolara u najskupljoj ukradenoj robi, kao što su mobiteli 5G, tenisice od 500 dolara ili ženske torbice od 5000 dolara, da i ne spominjemo muški modni detalj u obliku ručnog sata katkad skupljeg od automobila.

Lani su milijuni maski ukradeni iz aerodromskog skladišta u Keniji, pa zaštitne rukavice u ukupnoj vrijednosti od milijun dolara u kontejneru na Floridi, pa 200 respiratora upućenih u Kolumbiju. Itd. U Engleskoj je, u lanjskoj nestašici, ukradeno 150.000 rola toalet papira.

Interpol je potkraj prošle godine objavio "narančasto" upozorenje članicama da im predstoji dramatično povećanje opsega pljački pošiljki vakcina, a i vandalizma vrlih antivakserskih terorista. Prijevoznici se osiguravaju investirajući ne samo u naoružane zaštitare, nego i u vlastitu kontraobavještajnu silu, spremnu i kadru presresti lopovske komunikacije i postaviti im zamke.

Njemački prijevoznik Aircargo Transport GmbH uložio je po 280.000 eura u svoje kamione tipa mercedes odnosno scania: tu je alarm od 90 decibela ako se nasilno otvore vrata, dugme za automatski poziv vlasniku i drugo kojim se raznese motor kamiona da ga lopovi ne mogu voziti.

Nadmetanje se nastavlja.

Inoslav Bešker/Jutarnji.hr