Goran Roić je jutros potvrdio kako je formalno-pravna procedura za donaciju organa uspješno provedena, a iz Ministarstva zdravstva potvrđeno je da organi idu u Njemačku i Mađarsku.

"Eksplantacijski postupak je u tijeku. U sklopu medunarodne suradnje s Eurotransplantom prijavljen je darivatelj organa ET 178077 te su putem alokacijskog sustava Eurotransplanta organi dodijeljeni primateljima dječje dobi. Srce i bubrezi prihvaćeni su za primatelje u Mađarskoj, a jetra je prihvaćena za četverogodišnjeg primatelja u Njemačkoj", priopćeno je iz Ministarstva zdravstva.

Podsjetimo, djevojčica je dovezena iz bolnice u Novoj Gradiški s teškim nagnječenjem mozga. Policija je utvrdila da ju je majka zlostavljala te joj je nanijela teške ozljede, prenosi N1.

Roditelji su u istražnom zatvoru, a pokrenuta je procedura doniranja organa djevojčice.

"Nažalost, vrlo tužan epilog slučaja koji je duboko potresao čitavu Hrvatsku, simbolično na jučerašnji dan. Nadamo se da je naša mala pacijentica našla utjehu u vječnosti gdje će biti sigurnija i sretnija nego ovdje", poručio je Goran Roić.

Istaknuo je da je prije same eksplantacije organa bilo potrebno provesti svu formalno-pravnu proceduru koja je bila vrlo kompleksna.

To je, rekao je Roić, jučer uspješno obavljeno u koordinaciji Ministarstva zdravstva, koordinatorom za transplantacijski program, s Eurotransplantom kojeg je Hrvatska članica i bolničkim koordinatorima.

"Proveli smo sve mjere intenzivističkoga liječenja. Rezultat je, nažalost, takav, tragičan", rekla je Karmen Kondža, pedijatrica u Jedinici intenzivnog liječenja.

Dodala je kako je djevojčica koja je imala tragičan život možda učinila da se osvijesti socijalna briga o onima koji su ranjivi.

"Ona će donirati organe i spasit će neke druge živote. Učinili smo sve", rekla je također Kondža.