Orezivanje lavande u jesen je važan korak u održavanju zdrave i bujne biljke.

Evo nekoliko koraka kako se to radi:

Pričekajte pravi trenutak: Najbolje vrijeme za orezivanje lavande u jesen je nakon što su sve cvjetnice uvenule, obično krajem ljeta ili početkom jeseni. To će obično biti oko rujna ili listopada, zavisno od vaše zemljopisne lokacije.

Pripremite alat: Prije orezivanja, pripremite oštre makaze ili vrtlarske makaze. Oštar alat će smanjiti oštećenje biljke i olakšati rezanje.

Odaberite pravi pristup:

Ako želite da održavate lavandu kompaktnom i gusto rastućom, tada je dovoljno da odstranite samo gornji dio biljke, ostavljajući oko 1/3 do 1/2 visine stabljika.

Ako je lavanda postala previše razgranata i drvenasta, možete je orezati bliže tlu kako biste potakli rast novih mladih izdanaka. Ali budite oprezni da ne odrežete previše, jer bi to moglo oštetiti biljku.

Uklonite mrtve dijelove: Tijekom orezivanja, pažljivo pregledajte biljku i uklonite sve mrtve ili trule dijelove, uključujući i mrtve cvjetove.

Očistite oko biljke: Nakon orezivanja, pobrinite se da uklonite sve odsječene dijelove lavande sa zemlje oko biljke kako biste spriječili širenje bolesti i insekata.

Dodatna njega: Nakon orezivanja, možete dodatno prihraniti lavandu organskim ili specijalnim đubrivom za lavandu kako biste potakli zdrav rast.

Zalijevanje: Po završetku orezivanja, dobro zalijte lavandu kako biste je podržali u oporavku.

Orezivanje lavande u jesen pomaže u održavanju njenog oblika, poticanju zdravog rasta i sprječavanju preranog starenja biljke. Ovo je također prilika da uživate u aromatičnim grančicama koje ste odsjekli, koje možete sušiti i koristiti u raznim kućnim dekoracijama ili aromaterapiji.

Agrosavjet.com